blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Costums i tradicions catalanes

Per Nadal, escudella i carn d’olla

Pisos de lloguer a Barcelona

A Catalunya és molt comú associar qualsevol celebració amb un gran àpat. Les festes populars, les tradicions catalanes i la gastronomia van sempre de la mà i és el millor moment per a degustar alguns dels menjars més típics catalans. 

Una de les festes més especials de l’any és el Nadal, uns dies on les famílies catalanes s’ajunten al voltant de la taula, des dels més grans fins els més petits de la casa i comparteixen plats típics d’aquestes dates: els canelons, el suquet de peix, mariscada, estofats de carn o xai al forn, entre d’altres. I sense oblidar-nos de les postres, on predominen aliments com les neules i els torrons de tots els gustos. 

  • Pisos de lloguer a Barcelona

 

Però durant el Nadal tenim un plat molt representatiu i especial que està present en totes les cases durant els dinars i sopars, i aquest és l’escudella i la carn d’olla. En aquest article de ShBarcelona t’explicarem tot el que necessites per elaborar-lo i sorprendre a tots els teus convidats durant aquests dies.  

Article relacionat: Maridatges nadalencs

Recepta d’escudella i carn d’olla: el plat estrella del Nadal

El plat més que més s’elabora durant les festes de Nadal és l’escudella i carn d’olla de Nadal. No es tracta d’un plat molt innovador, ja que en els dies més freds de l’any també preparem caldos i plats calents que ens ajudin a sobrepassar les baixes temperatures, no obstant aquesta recepta conté ingredients que se solen afegir només durant aquesta època.

escudella i carn d'olla

Imatge de calafellvalo via VisualHunt

Un d’aquests ingredients de l’escudella i carn d’olla és el galet de Nadal, una pasta d’una mida superior a l’habitual i que només s’acostuma a vendre durant aquesta època. 

Vols saber com es prepara? Pren nota de tot el que necessites per preparar un dels plats més antics catalans! 

Ingredients de l’escudella catalana

  • Pollastre: un de sencer trossejat (la carcassa, els 4 quartos, els menuts)
  • Gallina: un quart
  • Porc: un os de l’espinada salat, un os de pernil, un tallet de cansalada, un altre tros de cansalada fresca viada, 1 peu de porc, un tros de careta o morro, un peu de porc, una botifarra blanca, una de negra i 250g per la pilota carn del coll picada
  • Verdures: un parell de cebes, un nap, mitja xirivia, quatre pastanagues, un porro, col de l’olla (sencera si és molt petita), una branqueta d’api, quatre patates , i all i julivert per a la pilota.
  • Altres: un pot de cigrons cuits, galets de Nadal (compteu 25 grams per persona), safrà, sal, pebre blanc, ous, molla de pa (remullada amb llet i escorreguda), pinyons, i farina de blat.
ingredients escudella catalana

Imatge via Visual Hunt

Recepta

  1. Es netegen totes les carns (menys els quartos de pollastre, les botifarres i les carns picades) i es posen a coure amb una olla ben gran amb no massa aigua.
  2. Mentres rasquem, pelem i netegem les verdures (reservant la col i les patates), i les afegim a l’olla, i rectifiquem d’aigua fins a cobrir-ho tot però que no salti la tapadora quan bulli.
  3. Ho deixem coure i mentrestant preparem la pilota amb les carns picades, els ous, la molla de pa, l’all i juliverts picades i ho salpebrem lleugerament, i li donem la forma habitual, fent una bola enfarinada primer i després allargant-la. La posarem també a coure.
  4. Anirem controlant l’olla, traient l’escuma i vigilant que res no es desfaci, quan veiem alguna cosa ja cuita l’apartarem.
  5. Després d’un parell d’hores ben bones, afegirem la resta: els cigrons, la col talladeta, les patates, el pollastre i les botifarres. També hi tirarem el safrà i salpebrarem si cal.
  6. Per tal de que no es barregin i tingui aspecte impecable en servir-ho, podem posar tant els cigrons com la col en bosses de malla individuals.
  7. Quan tot ja sigui cuit, ho treiem i ho reservem calent. En una olla més petita posem a coure en caldo colat els galets.
  8. Servirem l’escudella (galets i tallets de pilota), i després la carn d’olla (les carns amb les verdures i els cigrons), repartint a cada comensal una mica de cada cosa.
  9. La bona harmonia familiar i el cava faran la resta.

Troba el teu pis ideal a ShBarcelona

recepta escudella i carn d'olla

Imatge de überwinden via VisualHunt

Què t’ha semblat aquesta recepta d’escudella i carn d’olla tan tradicional? Quin és el teu plat del Nadal preferit?

Sobre l'autor

Mireia Garcia Sans

2 Comentaris

  • Això es el caldo de Nadal i el demés són tonteries !!!!
    Però això de les 5 bèsties m´espanta, no sé si tinc una olla tant gran !!!!

  • La bona cuina. Les receptes de les mares, de les àvies,… que sempre venen de gust encara que no sigui Nadal.

Deixar un comentari