blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Costums i tradicions catalanes

Per Nadal, escudella i carn d’olla

Escrit per Mercedes

A Catalunya és proverbial que les celebracions s’associïn a menjar, la cultura festiva i la gastronòmica van molt de la mà, i a més el realment tradicional és fer-ho a la pròpia llar. Així doncs, per Nadal les famílies catalanes s’ajunten al voltant de la taula, grans i petits comparteixen els plats típics d’aquestes dates, com ara canelons, capons, fantàstics guisats de pollastre i marisc anomenats mar i muntanya, xais al forn, i a les postres, neules i torrons. Des de ShBarcelona et volem explicar més sobre el menjar típic del día de Nadal, l’escudella i carn d’olla.

Article relacionat: Maridatges nadalencs

Escudella amb carn d’olla, el plat estrella del Nadal

Imatge de calafellvalo via VisualHunt

El plat rei per Nadal és l’escudella i carn d’olla de Nadal. No és el mateix que es fa durant l’any, doncs el nadalenc és especial en els ingredients de la carn d’olla, que d’ordinari són menys i aquest dia farem el “caldo de 5 bèsties”. També la pasta de l’escudella canvia, passant de l’humil fideu al senyorívol galet de mida considerable, tan únic que s’anomena galet de Nadal i s’acostuma a vendre tan sols en aquesta època. ¿Voleu provar la recepta de tota la vida? Doncs preneu nota. Per fer el plat ens caldran els següents ingredients (tots de bona qualitat, està clar) entre verdures, llegums i carns de pollaste, gallina, porc, vadella i xai.

Ingredients

Imatge via VisualHunt

Pollastre: un de sencer trossejat (la carcassa, els 4 quartos, els menuts). Gallina: un quart.
Porc: un ós de l’espinada salat, un ós de canya de pernil, un ós de pernil (blanc i salat, dels que fan el caldo blanc), un tallet de cansalada (també blanca i salada), un altre tros de cansalada fresca viada, dos mitjos peus (els podeu comprar ja bullits), un tros de careta (a mi m’agrada posar-hi orella, però la galta i el morro també van bé), una cua (salada o no), una botifarra negra, una botifarra blanca, i per la pilota carn del coll picada.
Vedella: un ós del genoll, un ós de l’espinada, un bon tros de jarret, i per la pilota també carn de conill picada (ep, conill de vedella) en la mateixa quantitat que la de porc.
Xai: un tros del coll, un tros de pit.
Verdures: un parell de cebes grosses, mig nap, mitja xirivia, dues pastanagues, un porro, col de l’olla (sencera si és molt petita), una branqueta d’api (no us passeu o manarà a tot el caldo), patates (conteu un tallet per persona, no és dia de patates), i per la pilota all i julivert.
D’altres: un pot de cigrons cuits, galets de Nadal (compteu 25 grams per persona), safrà (cal torrar-lo una mica), sal, pebre blanc (té menys força però el caldo el volem ben blanc), ous, molla de pa (remullada amb llet i escorreguda), uns quants pinyons, i farina de blat.

Article relacionat: Menjar típic català

Recepta

Imatge de überwinden via VisualHunt

Es netegen totes les carns (menys els quartos de pollastre, les botifarres i les carns picades) i es posen a coure amb una olla ben gran amb no massa aigua. Mentres rasquem, pelem i netegem les verdures (reservant la col i les patates), i les afegim a l’olla, i rectifiquem d’aigua fins a cobrir-ho tot però que no salti la tapadora quan bulli. Ho deixem coure i mentrestant preparem la pilota amb les carns picades, els ous, la molla de pa, l’all i juliverts picades i ho salpebrem lleugerament (cal recordar que hem posat moltes carns salades, malgrat que les haurem rentat), i li donem la forma habitual, fent una bola enfarinada primer i després allargant-la. La posarem també a coure. Anirem controlant l’olla, traient l’escuma i vigilant que res no es desfaci, quan veiem alguna cosa ja cuita l’apartarem. Després d’un parell d’hores ben bones, afegirem la resta: els cigrons, la col talladeta, les patates, el pollastre i les botifarres. També hi tirarem el safrà i salpebrarem si cal. Perquè no es barregin i tingui aspecte impecable en servir-ho, podem posar tant els cigrons com la col en bosses de malla individuals. Quan tot ja sigui cuit, ho traiem i ho reservem calent. En una olla més petita posem a coure en caldo colat els galets. Servirem l’escudella (galets i tallets de pilota), i després la carn d’olla (les carns amb les verdures i els cigrons), repartint a cada comensal una mica de cada cosa. La bona harmonia familiar i el cava faran la resta.

*Imatge destacada de calafellvelo via Pixabay

Què t’ha semblat aquest plat nadalenc tan tradicional? Quin és el teu plat del Nadal preferit?



Per Nadal, escudella i carn d’olla
5 (100%) 1 vote[s]

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

2 Comentaris

Deixar un comentari