Catalunya compta amb un gran nombre de tradicions, menjars populars, àpats de tradició, etc. És possible que la diada dels Reis Màgics hagis menjat el típic tortell que ha omplert els aparadors de pastisseries i forns. Però, què en saps? D’on ve? Què signifiquen les sorpreses? Des de ShBarcelona volem explicar-t’ho perquè a més del seu sabor, gaudeixis de tota la seva tradició.
Article relacionat: La festa tradicional de Reis a Barcelona
El Tortell de Reis, el postre imprescindible del Dia de Reis
Per si no l’has tastat mai, et direm que el tortell de Reis és d’una massa similar a la del brioix, però més consistent, farcit o no de massapà, i al damunt porta fruites confitades i sucre. Amaga a l’interior una figureta i una fava, i es menja com a postre després de l’àpat del Dia de Reis. Els romans festejaven el solstici d’hivern amb les Saturnals, i ocultaven una fava a algun racó de la casa, esperant que la trobés un esclau al qui se li donaven certes llibertats. En honor del déu Jano feien unes coques en forma d’anell i amagaven dins seu una fava que donava fortuna a qui la trobava. Amb l’aparició del catolicisme, aquestes festes es mantingueren amb variacions. Segons el Costumari Català, no tothom podia anar a l’adoració del Nen Jesús, i qui trobava la fava era el rei i l’escollit per anar a l’església. Mentre durava l’àpat, podia triar una reina entre les assistents. Cada cop que bevia calia que tothom a taula s’aixequés i l’aclamés ben fort dient: “El rei beu, el rei beu”. A qui se’n descuidava, li embrutaven la cara amb carbó. Altres fonts atorguen l’origen del tortell a un cuiner estranger de LLuis XV, rei de França, a qui li va fer un pastís de la seva terra, i a dins amagà un anell que li obsequiaven. Al rei li agradà tant que a partir d’aleshores regalava pastissos als cortesans, però en lloc d’anells hi posava monedes. Es va anar popularitzant, i al segle XIX substitueixen les monedes per figuretes. Els catalans hi barregem la tradició de la fava, malgrat que ara és la figura qui porta sort.
Article relacionat: Àpats típics catalans per a celebrar el Nadal
Així, qui troba la figura serà l’afortunat rei del dia. És habitual que la figureta en representi un, però s’hi poden trobar figures del pessebre com àngels o caganers, animalons, i fins i tot icones famoses del món del còmic. Els materials són igualment diversos: encara n’hi ha de terrissa i porcellana, però majoritàriament usen resines i plàstics. Qui troba la fava és l’encarregat de pagar el tortell de l’any, i si aquest ja ho és, s’haurà de fer càrrec de pagar el de l’any següent. En clau d’humor, direm que és possible que algú molt gasiu s’empassi la fava per tal de no fer front al pagament del tortell. Com la modernitat també afecta a les faves, a més de les naturals seques, se’n poden trobar de ceràmica o de plàstic. Abans de l’últim llevat de la massa, és el moment de col.locar-hi la figureta embolicada en paper de cel·lofana, i la fava enfarinada. La normativa europea sobre joguines prohibeix amagar-ne dintre de productes alimentaris, afortunadament no s’ha considerat que sigui una joguina i es pot mantenir la tradició. Certament hi ha possibilitat d’ennuegar-se amb les sorpreses, però tothom té interès a localitzar-les i es fixa bé a mossegar, la qual cosa agraeixen les seves dents. Per recalcar el paper del rei s’hi afegeix una corona de cartolina que s’haurà de posar el rei, com a mínim mentre duren les postres. Les pastisseries solen afegir-hi també una targeta com la de la foto.
*Imatge destacada de: torresk via VisualHunt
I tu, què has trobat, el rei o la fava?