blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Festes tradicionals

El Caga tió, una tradició catalana de Nadal

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Xavi Maldonado

En la majoria de festes tradicionals, els nens són els autèntics protagonistes, i al Nadal no podria ser d’una altra manera. La seva il·lusió i alegria ens encomanen la seva felicitat i sempre busquem que aquesta sensació ens envaeixi també als adults quan veiem les seves cares d’il·lusió en veure el Pare Noel el dia de Nadal o amb els Reis Mags el 6 de gener. Però a Catalunya també hi ha una tradició molt divertida i, perquè no, una mica peculiar, que els encanta als més petits. Avui, en aquest article de ShBarcelona us volem parlar del Caga tió, una interessant tradició catalana de les preferides dels infants al Nadal.

Article relacionat: Compres nadalenques a Barcelona

Caga tió, tradició catalana nadalenca

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via VisualHunt

El Caga tió o Tió de Nadal, és una tradició catalana i aragonesa però que principalment està més arrelada a Catalunya. Aquesta tradició consisteix bàsicament en el fet que un petit tronc, que sol decorar-se amb ulls, nas i boca amb un ampli somriure, una barretina catalana i una manta calentona perquè no es refredi, s’alimenti des de l’inici de les festes i, el dia de nit de Nadal, el 24 de desembre, els nens li donen cops de bastó mentre que canten una cançó per a l’ocasió amb l’esperança que l’endemà, el 25 de desembre, dia de Nadal, aquest defequi regals. La tradició, d’origen rural i precristià, ofereix únicament llaminadures i dolços per als més petits de la casa, com neules, torrons, caramels o llaminadures, però en l’actualitat la tradició ha canviat molt. Doncs el Caga tió, cada vegada caga coses més grans, des de tota mena de joguines fins a bicicletes o tricicles.

Article relacionat: Mercats nadalencs a Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: Vivitaycoleand0 via VisualHunt

Es tracta d’una tradició similar a la de l’arbre de Nadal, tan arrelada als països anglosaxons i nòrdics, i cada cop més al nostre país, en la qual l’arbre, a més de decorar-se amb boles i garlandes brillants, s’omple de regals al voltant del seu tronc, embolicats amb bonics papers i que s’obren el matí del dia de Nadal. En la tradició rural primigènia, el tronc, que era l’element que proporciona calor a la llar en l’època hivernal, era cremat després de lliurar els dolços destinats als nens de la casa. Un cop cremat, les cendres d’aquest s’escampaven pel camp amb la finalitat d’aportar adobament, i en un intent que torni a la terra que el va veure créixer. Actualment, com ja hem dit anteriorment, el tió de Nadal s’ha convertit en un més de la família per Nadal, i se sol reciclar d’any a any, mentre que estigui en bones condicions, i sota de la seva manteta, els pares o familiars deixen els regals perquè el tronc els defequi. Les cançons i els cops que li donen al tros de fusta són grans al·licients per als petits, una tradició molt arrelada en terres catalanes que, en molts casos, és la preferida per molts nens durant el Nadal.

*Imatge destacada de: valkyrieh116 via VisualHunt

Has celebrat algún cop el Caga tió a casa? Que et sembla aquesta tradició nadalenca?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari