blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Informació sobre el lloguer de pisos

Guia completa sobre la fiança de lloguer de pis

fiança de lloguer

Poques coses fan més il·lusió que mudar-se i començar una nova etapa en un pis de lloguer a Barcelona, ja sigui només/a o acompanyat/a dels teus amics o en parella.

Com ja sabem, el primer pas per a poder començar a viure en ell és la formalització del contracte. A més de tota la documentació que cal presentar, sempre hem de pagar una quantitat de diners que moltes vegades genera diverses controvèrsies: la fiança de lloguer.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

 

Segur que cada vegada que penses en ella al teu cap sorgeixen preguntes com: “És obligatori pagar-la? Què cal fer si no em retornen la fiança del lloguer?” En aquest article de ShBarcelona t’ajudem a sortir de dubtes i t’expliquem tot el que has de saber sobre ella.

Per a què serveix la fiança de lloguer?

Per a començar, la fiança de lloguer, regulada per l’article 36 de la Llei d’Arrendaments Urbans, és una quantitat de diners que es lliura en metàl·lic al propietari de l’habitatge quan es formalitza el contracte de lloguer.

Es tracta d’una garantia per a assegurar que l’inquilí compleixi amb totes les obligacions descrites en el contracte. Aquesta quantitat equival a una mensualitat, encara que en alguns casos es poden exigir fins a tres mensualitats de lloguer i és obligatori lliurar-la en tots els arrendaments d’habitatge.

firma devolució de la fiança

Foto via Pixabay

On es diposita la fiança de lloguer?

La majoria de Comunitats Autònomes compten amb un organisme oficial que és l’encarregat de recaptar les fiances; en el cas de Catalunya, l’entitat pública on ha de dipositar-se els diners és el Institut Català del Sòl (INCASÒL).

Aquest tràmit sempre el gestiona el mateix propietari o l’agència immobiliària, encara que l’inquilí té dret a demanar una còpia segellada. D’aquesta manera, l’arrendatari s’assegura que els seus diners es troba en el lloc corresponent.

Troba el teu pis de lloguer a Barcelona

S’ha finalitzat el contracte, Quan es retorna la fiança?

Transcorreguts els mesos o els anys estipulats en el contracte de lloguer, és habitual que la devolució de la fiança del lloguer d’un pis pugui generar diversos dubtes.

En general, els propietaris estan obligats a retornar la fiança als seus inquilins, sempre que l’estat en el qual es deixa l’habitatge sigui l’adequat. És a dir, que no s’hagin causat desperfectes ni danys en l’habitatge que exigeixin reparacions o la substitució de mobles o electrodomèstics pel seu mal ús.

En quant al termini de devolució de la fiança, l’Incasòl disposa de 21 dies per a reemborsar el dipòsit, mentre que el propietari compta amb un mes per a retornar la fiança de lloguer des de la fi del contracte.

propietari no retora la fiança

Foto via Unsplash

Pot el propietari no retornar la fiança?

És cert que alguns propietaris són més picallosos i veuen desperfectes on no n’hi ha,  o ja estaven abans d’entrar a viure en el pis de lloguer. Per a evitar mal entesos, és recomanable comptar amb la intermediació d’una agència immobiliària entre propietari i inquilí per a facilitar la signatura del contracte.

💡 Per a evitar mal entesos o que el propietari et descompti part de la fiança per a reparacions, és important realitzar un inventari. En ell es poden detallar tot el mobiliari i petits desperfectes amb el qual compta l’habitatge.

No obstant això, tal i com hem comentat anteriorment, hi ha altres ocasions en què els inquilins no han complert amb les obligacions estipulades en el contracte i en conseqüència, el propietari no procedeix a la devolució de la fiança.

Coneix ShBarcelona

El propietari pot negar-se a retornar la fiança i utilitzar part o la totalitat dels diners si es troba en alguna d’aquestes tres situacions:

  • L’habitatge es troba en mal estat i amb desperfectes en el mobiliari o electrodomèstics per un ús indegut
  • Quan l’inquilí no ha complert amb l’obligació de pagar tots els subministraments pactats d’aigua, gas, electricitat, etc. o del pagament de les rendes en el termini acordat
  • L’habitatge no s’ha lliurat amb les condicions de neteja exigides
per a què serveix la fiança

Foto via Pexels

Despeses que no cobreix la fiança del lloguer

Ja hem vist en quines situacions el propietari pot quedar-se amb tota o part de la fiança per a cobrir algunes despeses. Però també hem de tenir en compte que hi ha reparacions en les quals no està permès utilitzar la fiança de l’inquilí.

En obres de conservació

Aquelles obres en les quals són indispensables perquè l’inquilí visqui en condicions d’habitabilitat, ja sigui canviar una canonada o reparar desperfectes causats per goteres que derivin a humitats.

Per a realitzar obres de millora

Aquelles reformes que no són estrictament necessàries per al dia a dia de l’inquilí, però poden ajudar a millorar la seva qualitat de vida o l’estètica de l’habitatge, com per exemple canviar els taulells del bany o incorporar aire condicionat.

En petites reparacions

És normal que l’habitatge de lloguer sofreixi un desgast natural, ja sigui pel pas dels anys com per la rotació de diferents inquilins, així que obres com pintar les parets és una despesa que el mateix propietari ha d’assumir.

devolució fiança de lloguer

Foto via Pexelsfiança 

Què passa si el propietari es nega a retornar la fiança de lloguer?

En el cas que el propietari estigui disconforme amb l’estat del seu habitatge i considera que necessita reparacions, ha de demostrar que el desperfecte ha estat causat per un mal ús per part de l’inquilí i no pel desgast natural.

Si l’amo no aconsegueix argumentar que els danys han estat provocats per l’inquilí i encara així es nega a retornar la fiança del lloguer, l’arrendatari té el dret a reclamar-lo per via judicial.

Per part seva, el propietari pot exposar les factures de les reparacions on es justifiqui que els danys van ser produïts per l’inquilí i no procedeixi a la devolució de la fiança.

Has de saber que si la quantitat de diners reclamada és menor de 2.000€, no és necessari assistir al jutjat amb un advocat, encara que sempre és recomanable comptar amb una persona que t’assessori durant aquesta mena de processos.

Alguna vegada el propietari s’ha negat a retornar-te la fiança? Què has fet en aquest cas?

Fonts:

 

Sobre l'autor

Mireia Garcia Sans

Deixar un comentari