Categories: Visitar

Gratacels de Barcelona

Quins són els edificis més alts de Barcelona? Encara que el gratacel més alt no ocupi cap de les cent primeres posicions del món, a la ciutat destaquen un gran nombre d’edificis de més d’un centenar de metres, fruit de la renovació urbanística en les últimes dècades.

En aquest article de ShBarcelona volem investigar sobre la nostra ciutat i, així, poder oferir-te un llistat dels gratacels de Barcelona més importants. Recorda que si estàs buscant un pis de lloguer a Barcelona, a ShBarcelona t’ajudem a trobar l’ideal per a tú.

Article relacionat: És moment d’invertir en béns immobles?

Els gratacels més alts del món

Gairebé tothom sap que el gratacel més alt del món és el Burj Khalifa de Dubai, a la Unió dels Emirats Àrabs, amb 828 metres d’altura i 163 plantes ocupades per oficines, per un hotel i per habitatges.

Imatge via Pixabay

El segon lloc ho ocupa la Torre Central de Shangái, amb 632 metres i el tercer està situat a La Meca, en un conjunt d’edificis coneguts com les Torres de Abraj Al-Bait, l’altura màxima del qual és de 601 metres i que té un ús residencial i hoteler.

Aquests tres han estat construïts en els últims cinc anys i ocupen les primeres posicions en el ràpinquing de gratacels amb més altura del planeta. Dels gratacels de Barcelona cap ocupa un lloc en les primeres cent posicions d’aquest rànquing i cap arriba als 200 metres, però val la pena fer un cop d’ull a quins són els edificis més alts de Barcelona.

Els gratacels més alts de Barcelona

Els dos edificis més alts de Barcelona són l’Hotel Arts i la Torre Mapfre: 154 metres d’altura, 44 plantes el primer, 40 el segon. L’Hotel Arts va ser acabat de construir en el 1992, després de quatre anys, es va construir just a l’inici del Port Olímpic que es va fer amb motiu dels Jocs Olímpics que es van celebrar a Barcelona, encara que l’edifici en particular no es va construir per aquest motiu, i va ser dins del context de l’àmplia renovació urbanística de la Vila Olímpica, un dels nuclis de renovació més importants en la Barcelona de les últimes dècades.

Va ser dissenyat per la signatura arquitectònica Skidmore, Owings & Merrill (la mateixa signatura que va participar en el disseny de la Burj Khalifa), juntament amb l’arquitecte Bruce Graham, conegut sobretot pel seu Sears Tower de Chicago, que va anar durant dues dècades l’edifici més alt del món.

És un clar exemple de l’arquitectura high-tech i és a través d’aquest disseny estructural que aconsegueix el sentit estètic de la seva obra. Per cert, dins hi ha un hotel de 5 estrelles i alguns dúplex de luxe i ocupa el dècim o onzè lloc en el top 10 de gratacels més alts d’Espanya.

Al costat de l’Hotel Arts, tenim la Torre Mapfre, acabada de construir també al 1992. Juntes formen un dels més grans emblemes de la ciutat de Barcelona, arquitéctonicamente parlant. Encara que algunes persones anomenen a aquestes dues torres les “torres Mapfre”, en realitat només és aquesta última, perquè solament aquesta és propietat de l’asseguradora Mapfre.

Es poden veure des de diversos punts de la ciutat, com des del mirador dels búnkers del Carmel des d’on s’observen ocupant tota la franja del mar i, si les hi mira des de la platja, les hi veu d’acord amb el peix d’or, dissenyat pel canadenc Frank Gehry i construït també en 1992, un impressionant edifici escultura metàl·lic format per línies que s’entrecreuen que formen una xarxa que aconsegueix crear la forma d’un gran peix.

Article relacionat: Tota l’arquitectura i disseny de Catalunya al teu PC

Altres gratacels a Barcelona

Deixant aquest conjunt de les dues torres més altes de la ciutat mediterrània, tenim la Torre Agbar, el tercer edifici més alt de Barcelona i el decimotercer més alt d’Espanya, amb 142 metres d’altura.

Imatge via Freepik

D’aquesta tan diferent i eloqüent construcció que és la Torre Agbar us hem parlat en una altra entrada. A aquests tres edificis de Barcelona els segueix en altura, amb 116 metres, l’hotel Melia Barcelona Sky, obra de Dominique Perrault, acabat de construir en el 1998.

Encara que és el tercer edifici més alt, en el futur ocuparà el seu lloc la torre del Triangle Ferroviari de la Sagrera, que mesurarà 148 metres d’alt i que està dissenyada per Frank Gehry, encara que actualment el projecte s’ha posposat per motius de finançament.

Tornant al Habitat Sky, destaca d’ell que una part de l’edifici està col·locada en volada. Està situat al carrer Pere IV, també, com l’Hotel Arts, la Torre Mapfre, el peix d’or i la torre Agbar al districte de Sant Martí.

Per últim, el cinquè gratacel de Barcelona més alt és l’Hotel Porta Fira, amb 113 metres d’alt. No es troba a la ciutat comtal, sinó a l’Hospitalet de Llobregat, d’on és el gratacel més alt. Està situat a la plaça Europa i va ser dissenyat pel japonès Toyoo Itō.

D’aquest exquisit gratacel d’estil deconstructivista, estil del que és un clar exponent el museu Guggenheim de Bilbao, destaca a primera vista el color vermell de la seva façana. Va guanyar, per cert, el premi Emporis Skyscraper 2010 al millor gratacel del món.

Creus que ens hem descuidat cap edifici important? Comenta-ho!

4.8 / 5 ( 14 votes )
Elia

Filòloga hispànica i apassionada de les lletres. M'agrada el teatre (molt), la literatura (més encara) i la cultura. He unit la meva passió per les arts creant una companyia de teatre anomenada LetrasConVoz i un web de temàtica cultural.

Recent Posts

És possible obrir un compte bancari amb passaport?

Barcelona, una ciutat vibrant i multicultural, atreu a persones de tot el món amb el…

1 setmana ago

Què és la certificació Biosphere?

Indubtablement, la importància de la sostenibilitat s'ha tornat fonamental en tots els àmbits, i un…

3 setmanes ago

El que has de saber de la Fórmula 1 a Barcelona 2024

La Fórmula 1 arriba a Barcelona, aquest any la ciutat es prepara per a rebre…

4 setmanes ago

Incasòl: 10 “FAQS” d’inquilins i propietaris

Tant si ets propietari com inquilí, segurament alguna vegada t'has preguntat què és l'Incasòl? Sobretot…

1 mes ago

Guia ràpida sobre la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE)

La Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) emergeix com un pilar fonamental en la gestió i preservació de…

2 mesos ago

Hola Barcelona Travel Card: com funciona

Barcelona atreu a visitants de tot el món cada any, i explorar aquesta metròpolis pot…

2 mesos ago