blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Els barris de Barcelona

Història del districte de Sant Martí de Provençals

Museu del Disseny i la Torre Agbar al barri del Clot.
Escrit per Aida Manero

El districte de Sant Martí de Provençals és un dels més interessants de Barcelona. Es composa de deu barris i es tracta d’un dels districtes més extensos de la capital catalana.

Alguns dels seus barris tenen una gran popularitat entre els turistes que visiten Barcelona, com és el cas del barri del Poblenou, la Vila Olímpica o el de Diagonal Mar i el Front Marítim, un molt bon punt on buscar allotjament si vens a Barcelona, busca aquí el teu pis a Sant Martí.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

 

Els passejos a la vora del mar, les platges, les zones modernes i luxoses, les àrees d’oci i els restaurants de cuina mediterrània són els trets característics d’aquesta part de la ciutat. Tot i així, el districte de Sant Martí és molt més que només això, i en aquest article de ShBarcelona us venim a parlar de la historia d’aquest punt de Barcelona.

Article relacionat: La festa major de Sant Martí

Coneix la història de Sant Martí de Provens a Barcelona

Inicis històrics del districte de Sant Martí

En els seus inicis, el barri de Sant Martí era un territori ampli sense molta població, situat als afores de la muralla de Barcelona. S’estenia des del nord fins al riu Besòs i des del mar fins a la muntanya del Carmel.

En el passat, el que avui són els barris del Poblenou i el Besòs eren aiguamolls i llacunes, pertanyents al delta del riu Besòs. A poc a poc el litoral es va anar retardant i aquestes zones es van urbanitzar per convertir-se en el que són avui, donant així superfície a un dels barris més grans de la Ciutat Comtal.

Busca el teu allotjament a Sant Martí 

Els romans, els primers habitants d’aquestes terres, van batejar les terres de conreu prop de les seves colònies amb el nom d’àger provincialis, les quals van ser les encarregades de proporcionar menjar a la ciutat.

La construcció d’una capella romànica consagrada a Sant Martí de Tours acaba de formar el nom actual del barri, Sant Martí de Provençals.  Al seu voltant es va formar una Sagrera, unes quantes masies i un petit poble que, durant segles, va ser el centre poblacional de Sant Martí.

sant marti de provençals

Foto vía Barcelona.cat

Dades actuals de Sant Martí de Provençals

Actualment, es el segon districte més poblat de la ciutat, per darrere de l’Eixample, i compta amb 221.029 habitants, segons el cens de 2005. També és el segon amb més extensió urbanitzada.

El territori és una zona plana que desemboca al litoral barcelonès. Antigament per la zona discorrien rieres i torrents (Riera del Notari, torrent de Milans, Torrente del Bogatell, Torrente de la Guineu, Riera de Horta…) que provenien de les aigües de Collserola i que han donat el nom als carrers i les zones del districte.

Busca allotjament a Barcelona 

Abans del 2006, el districte es dividia en cinc zones: La Verneda, situada al nord de Sant Martí dels Provençals, el Clot-Camp de l’Arpa a l’oest, Fort Pius o Parc (per la seva proximitat amb el Parc de la Ciutadella) al sud, el Poblenou, al centre orientat al mar, i el Besòs i el Maresme més a l’est. Actualment, el districte el componen deu barris ben diferenciats:

sant marti barcelona

Foto vía barcelona.cat

Com arribar a Sant Martí?

Metro de Sant Martí

Las líneas que tienen más paradas en Sant Martí son la línea amarilla (L4) y la línea lila (L2), aunque dependerá de cada barrio, ya que en algunos solo llega el tranvía. Estos son los barrios con parada de metro:

Les línies que tenen més parades a Sant Martí són la línia groga (L4) i la línia lila (L2), tot i que depèn de cada barri, ja que en alguns només hi arriba el tramvia. Aquests són els barris amb parada de metro:

Barris

Parades

Camp de l’Arpa del Clot Camp de l’Arpa del Clot (L5)
El Clot El Clot (L1, L2 y trenes)
El Parc i la Llacuna del Poblenou Bogatell (L4), Glòries (L1) y Marina (L1)
La Vila Olímpica del Poblenou Ciutadella Vila Olímpica (L4)
Poblenou Llacuna (L4) y Poblenou (L4)
Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou La Selva de Mar (L4)
San Martí de Provençals Bac de Roda (L2) y Sant Martí (L2)
La Verneda y la Pau La Pau (L2 y L4) y La Verneda (L4)

Ets de Sant Martí? Quines altres curiositats ens pots explicar del barri?

 

Paradesa ceremonial procession including people marchingMore (Definitions, Synonyms, Translation)

 

Sobre l'autor

Aida Manero

Comentari

  • Benvolgut amic: Els meus avis van viure al que avui és el número 538 del carrer de Pere IV. Després van passar a viure a prop de la rambleta del Poble Nou. Alguns antecessors seus havien estat enterrats a l’església de Sant Martí. M’agradaria saber els límits exactes del poble de Sant Martí per la part Nord en el moment de l’annexió a Barcelona. ¿Em podries dir on puc informar-me d’aquesta situació en el mapa?
    Moltes gràcies.

Deixar un comentari