blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Els barris de Barcelona

Història del districte de Sant Martí de Barcelona

Museu del Disseny i la Torre Agbar al barri del Clot.
Escrit per Xavi Maldonado

El Districte de Sant Martí és un dels districtes més interessants de Barcelona. Compta amb deu barris i es tracta d’un dels districtes més extensos de la capital catalana. Alguns dels seus barris gaudeixen de molta popularitat entre els turistes que visiten Barcelona, com és el cas del barri del Poblenou, la Vila Olímpica o Diagonal Mar i el Front Marítim.

Les passejades vora el mar, les seves platges, zones modernes i de luxe, àrees d’oci i restaurants de cuina mediterrània i marinera són els senyals d’identitat d’aquestes zones. Però aquest districte és molt més que això, i avui, en aquest article de ShBarcelona us volem parlar de la història del districte de Sant Martí de la Ciutat Comtal.

Article relacionat: La Festa Major de Sant Martí

La història de Sant Martí de Provençals

Estructura de tubs al Parc de Diagonal Mar

Imetge de: Jordi Domènech i Arnau via Pixabay

Als seus inicis, el districte de Sant Martí era un territori ampli gairebé sense població, situat als afores de la muralla de Barcelona. S’estenia des del nord fins al riu Besòs i des del mar fins a la muntanya del Carmel.

Antigament, el que ara són els barris del Poblenou i del Besòs eren maresmes, pantans i llacunes, pertanyents al delta del riu Besòs.

A poc a poc la línia de la costa es va anar endarrerint, i en proporció es van anar urbanitzant aquestes zones fins al punt d’esdevenir el que són avui, donant lloc aquesta superfície a un dels barris més amplis de la Ciutat Comtal.

Els romans, primers habitants d’aquestes terres, denominaven ager provincialis les terres de conreu properes a les seves colònies, les quals eren les encarregades de proveir d’aliments a la ciutat.

 La construcció d’una capella romànica consagrada a Sant Martí de Tours va acabar de formar el nom actual del barri de Sant Martí de Provençals. Al seu voltant, es va constituir una sagrera, algunes masies i es va formar una petita vila que durant segles va ser el centre poblacional de Sant Martí.

Article relacionat: Barris on s’han revalorat els pisos

Imatge nocturna de les Torres Mapfre

Imatge de: Mypoorbrain via VisualHunt

Es tracta del segon districte més poblat de la ciutat de Barcelona, amb uns 221.029 d’habitants censats (2005), i és el quart en extensió (10,8 km²), segon en extensió urbanitzada i sisè en densitat de població (20. 466 hab./km²). El territori és una zona plana que desemboca al litoral barceloní.

Al passat discorrien per la zona rieres i torrents (Riera del Notari, torrent de Milans, Torrent del Bogatell, Torrent de la Guineu, Riera d’Horta …) que procedien de les aigües de Collserola i que han donat lloc a nom a carrers i zones del districte.

Abans de 2006 el districte es dividia en cinc zones: La Verneda al nord, el Clot-Camp de l’Arpa a l’oest, Fort Pius o Parc (per la seva proximitat al Parc de la Ciutadella) cap al sud, el Poble Nou en el centre orientat al mar i el Besòs i el Maresme cap a l’est, però en l’actualitat el districte es compon de deu barris diferenciats que són els següents:

*Imatge destacada de: Marc G.C. via visualHunt

I a tu, què et sembla el districte de Sant Martí de Barcelona?

Història del districte de Sant Martí de Barcelona
5 (100%) 3 vote[s]

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Comentari

  • Benvolgut amic: Els meus avis van viure al que avui és el número 538 del carrer de Pere IV. Després van passar a viure a prop de la rambleta del Poble Nou. Alguns antecessors seus havien estat enterrats a l’església de Sant Martí. M’agradaria saber els límits exactes del poble de Sant Martí per la part Nord en el moment de l’annexió a Barcelona. ¿Em podries dir on puc informar-me d’aquesta situació en el mapa?
    Moltes gràcies.

Deixar un comentari