blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
El que convé saber

Mapa interactiu dels arbres de Barcelona

Imatge aèria de la vegetació a una ciutat
Escrit per Mercedes

Una infografia, igual que un mapa interactiu, és una modalitat de visualització dels denominats “Big Data” cada vegada més emprada pels mitjans de comunicació, entitats financeres, iniciatives privades o centres de recerca científica. Es tracta de ressaltar el valor de poder comunicar les conclusions amagades darrere de les xifres.

A ShBarcelona creiem que aquesta és una eina útil i divertida, que et permet una coneixença més intensa de la ciutat, i et descobrim un mapa interactiu dels arbres de Barcelona.

Article relacionat: Gran app per als amants dels arbres

L’eina Big Data i els seus usos

Arbres a Barcelona

Imatge via Pixabay

Els grans gestors de Big Data (conjunt d’eines informàtiques dedicades a la gestió i anàlisi degrans volums de dades), tenen l’oportunitat de crear projectes interessants.

Un d’aquests grans acumuladors de dades amb nova gestió són les entitats financeres. Com a exemple, BBVA fa alguns anys que aposta per noves maneres de comunicar les seves anàlisis, i una prova de com ho fa és un vídeo en anglès que mostra en temps real les transaccions de compra realitzades a Espanya durant la setmana Santa de 2011 segons el sector (modes, bars i restaurants, tendes i gasolineres).

El model de publicar informació estàtica ja no funciona, les dades canvien cada vegada més ràpid, per la qual cosa al moment que la informació és publicada en una foto o una infografia, passa immediatament a estar desactualitzada.

Amb tota aquesta tecnologia, actualment és possible crear mapes interactius de gran valor estadístic i amb certa facilitat. Recentment, el geògraf Juanjo Vidal ha realitzat un mapa del arbrat viari de Barcelona, en el qual és possible consultar quin tipus d’arbre hi ha a cada carrer o plaça.

Recollint les dades que l’Ajuntament de Barcelona va proporcionar sobre l’arbrat viari de l’urbs, Vidal ha elaborat un complet mapa interactiu gràcies a l’eina “Carto DB”, el qual permet conèixer coses com quines avingudes són les més poblades d’arbres, i de quina espècie és cada exemplar.

Article relacionat: Descobreix les rutes secretes per Collserola: el Pantà de Can Borrell

Silueta d'arbres a una posta de sol a Barcelona

Imatge via Pixabay

En Vidal és consultor en Planificació Territorial i Paisatge de la Universitat Autònoma de Barcelona, i explica que volia posar a prova les dades municipals, per saber si eren fàcils de visualitzar i si complien els estàndards proposats per l’Open Geospatial Consortium.

El registre dels arbres li va portar escassament una hora de treball, al contrari del que pugui semblar. Vidal considera que és positiu obrir les dades a tots els ciutadans, encara que és conscient que segueix pendent posar-los a l’abast de ser visualitzats i compresos fàcilment per tots.

Tots sabem que la ciutat comtal és plena de plàtans, però també hi ha lledoners, o avellaners turcs, i tantes i tantes altres menes.

Què et sembla aquest projecte per a saber més sobre els arbres que hi ha a la ciutat? Deixa un comentari amb la teva opinió.

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Comentari

  • M’ha encantat descobrir aquest mapa interactiu dels arbres de Barcelona.
    Durant aquests dies de confinament,ara que ja podem sortir,em dedico a descobrir tots els arbres del barri per on passejo.
    Ja m’agradava abans i ara,amb aquesta eina,encara més.

    Crec que ara faltarien tres coses més:

    1-en clicar el punt,a més del nom de l’arbre,que sortís la imatge d’arbre,fulles,flors i fruits.

    2-Un mapa interactiu dels arbres dels parcs de Barcelona.

    3-Posar noms al peu dels arbres!

    Felicitats a l’autor…i coratge per tirar endavant més propostes cm les que us he fet.

    Si voleu col.col·laboració…potser m’agradaria treballar-hi….

    Salutacions!

    Laia Sallarès,biòloga

Deixar un comentari