A moltes persones els hi encanta el sushi, i solen menjar-ne sovint, però moltes altres, desconeixen els tipus de sushi que existeixen i de les diferències que hi ha entre ells. I és que la gastronomia japonesa és molt àmplia, i a occident sol arribar-nos només una petita part d’aquesta, i molt sovint, d’una manera distorsionada, adaptant-la als paladars més europeus per fer-la més propera i assumible pel comensal.
Tant si estàs de pas en el teu allotjament turístic a Barcelona, o com si vius a la ciutat de manera permanent, avui, en aquest article de ShBarcelona us volem parlar dels diferents tipus de sushi que existeixen i de les seves varietats i diferències.
Article relacionat: Millors restaurants de sushi de Barcelona
Descobreix les varietats del sushi
El sushi és una de les especialitats dins de la gastronomia japonesa més conegudes i demandades pel públic. Es prepara generalment en racions petites, principalment per ser degustades d’una vegada, i sol tenir formes diverses.
També pot servir-se un bol d’arròs per a sushi amb trossos de peix i altres ingredients per sobre, barrejats; en aquest cas es diu chirashizushi. Fora del Japó el nom sushi designa només a les varietats més habituals, com el makizushi o el nigirizushi i també se li coneix amb aquest nom al sashimi, un plat a base de peix cru però sense arròs.
El sushi tradicionalment es menja amb la mà, tot i que és habitual que als restaurants se serveixi amb coberts asiàtics (hashi). Com comentàvem anteriorment, els trossos de sushi solen prendre d’un sol mos, i és de mala educació partir-o menjar-ho en diversos trossos.
Tan sols està ben vist (al Japó, és clar), si no és possible abastar tota la peça a la boca, aguantar una de les parts amb els coberts per menjar-ho immediatament.
Article relacionat: Gastronomia asiàtica a l’abast
A continuació passem a veure els tipus de sushi que podem trobar-nos a qualsevol restaurant especialitzat en aquest tipus d’aliment:
- Maki. Aquest és el tipus de sushi més conegut a Espanya. “Maki” en japonès significa rotllo, i els maki són precisament això: arròs amb peix cru i altres ingredients enrotllats en alga nori. Si el rotllo és molt prim, es diu hosomaki, si és gruixut futomaki i si està farcit de cogombre kappmaki.
- Uramaki. Literalment, “Ura” significa “cara oposada”, és a dir, igual que un maki però a l’inrevés. És a dir, que és l’arròs el que envolta el rotllo d’alga nori que conté els ingredients.
- Temaki. “Te” vol dir “a mà”. Els temaki són cons d’alga nori farcits d’arròs i altres ingredients.
- Nigiri. El niguiri és un tipus de sushi que no porta alga nori. Són peces d’arròs “pastades” i cobertes de peix cru o altres ingredients.
- Gunkan. Es tracta d’arròs embolicat en una tira gruixuda d’alga nori fins a formar una mena de bol, normalment farcit per sobre d’ous de peix.
- Inari. És com una mena de rotllet de primavera de tofu fregit (Inari, en japonès) amb arròs aromatitzat i / o verdures.
- Oshi. “Empènyer” o “premsar” en japonès. Es tracta de capes d’arròs i peix o verdures “premsades” en un motlle que es diu oshibako. Tenen forma quadrada o rectangular.
- Chirasi. La paraula significa “escampar” perquè el chirasi es prepara “escampant” arròs, peix cru i altres ingredients típics del sushi en un plat, generalment, quan no hi ha temps d’anar preparant les peces una a una.
Quin és el teu tipus de sushi preferit?