blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Oci i cultura

Viatge virtual a la Barcelona romana amb Barcino 3D

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

Et ve de gust passejar per la Barcino romana? Ara és possible gràcies a l’aplicació mòbil Barcino 3D, desenvolupada dins del Pla Barcino que impulsa la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. L’aplicació ha estat creada per a tableta, i presenta amb tot luxe de detalls la ciutat del segle III. Descobreix més amb ShBarcelona sobre aquesta interesant aplicació per a conèixer la antiga ciutat romana de Barcino.

Article relacionat: Escapades ideals per als ponts de desembre a Barcelona

Barcino 3D, una nova manera de conèixer la història

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

El model virtual de la Colònia Iulia Augusta Faventia Patern Barcino permet observar cadascuna de les torres, l’aqüeducte de 13 quilòmetres que portava l’aigua a la ciutat, les termes de mar i les de Sant Miquel, informació de les cinc enormes “domus” excavades fins ara (fins i tot visitar una d’elles), veure el “fòrum” i admirar les columnes del “Temple d’August“. A l’aplicació Barcino 3D es reflecteix tot el que se sap sobre l’antiga Barcelona romana. Recrea la ciutat al moment en què es completa la seva muralla, amb les seves 76 torres i 4 portes d’entrada. El propòsit del projecte ha estat ser mil·limètricament fidel a tota la informació que es posseeix sobre l’antiga colònia. LInstitut de Cultura de Barcelona li ha dedicat mesos de treball i un pressupost de 45.000 euros, i ha aconseguit que sota una aparença de videojoc s’amagui una exhaustiva enciclopèdia. Sense cap dubte un plaer per a estudiants, historiadors, i per descomptat, per als barcelonins i els simplement curiosos del passat. No només ens trobem davant la possibilitat d’un passeig virtual, sinó també en un espai de lectura, doncs cadascun dels jaciments de la ciutat està suficientment ben explicat, amb textos adjunts i amb un diccionari de termes en llatí que s’agraeix ara que aquesta llengua està més morta que mai en els plans d’estudis.

Article relacionat: Què veure al Gòtic

Barcino en 3D

Imatge via Barcino 3D

Una atracció més de l’aplicació és el que els tècnics en la matèria anomenen amb el neologisme “georeferenciació“, és a dir, superposar amb exactitud una imatge virtual del passat i una fotografia del present. Per entendre això, el millor és descarregar-la i començar a descobrir-la. Impagable connectar-s’hi des dels mateixos escenaris reals. Val la pena fer aquest experiment, per exemple, a la plaça Nova, on encara jeuen les restes del que un dia va ser l’aqüeducte que subministrava aigua a la colònia. De moment l’aplicació solament està disponible per a tauleta i PC, pròximament ho estarà també per a smartphones.

Gaudeix de l’experiència de viatjar en el temps, i descobreix la Barcelona romana

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari