blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Mercat immobiliari

Les 10 principals normes de convivència en comunitats de veïns que has de complir

Normes de convivència de comunitat veïns

Viure en un edifici amb veïns a vegades és una tasca complicada. Però, perquè tots us porteu bé han d’existir unes certes normes de convivència en comunitats de veïns que cal complir sí o sí.

Igual que a les famílies, cada comunitat de veïns és un món, això vol dir que cada bloc imposa les seves pròpies normes de veïnatge, sempre i quan no incompleixin la Llei.

En aquest post de ShBarcelona volem explicar-te les 10 principals normes que tot bon veí ha de complir per a poder viure en pau i harmonia amb els seus companys d’edifici.

Estàs segur de complir-les totes? No se’t respecten alguns drets en la teva comunitat? Falta comunicació entre els veïns? En aquest cas, llegeix fins al final i coneix aquest decàleg de les principals normes de convivència per a viure tranquil i de forma civilitzada.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

 

Llei de Propietat Horitzontal

Abans d’entrar en matèria, cal remarcar que existeix la Llei de Propietat Horitzontal que defineix els drets i obligacions dels propietaris.

A més de les competències de les juntes de veïns, els nomenaments dels càrrecs i altres directives importants per a viure en una comunitat de propietaris.

Normes comunitat veïns

Imatge via Unsplash

Coneixes ShBarcelona?

Títol Constitutiu

La Llei de la Propietat Horitzontal també imposa que totes les comunitats han de comptar amb un Títol Constitutiu. És a dir, l’escriptura amb la qual es formalitza la pròpia propietat horitzontal.

Dins del Títol Constitutiu s’especifica la, molt important, quota de participació, és a dir, el valor del pis o local en relació amb el valor total de l’edifici en el seu conjunt.

A més, el Títol Constitutiu de la propietat horitzontal delimita les zones de l’immoble que són d’ús comú i aquelles que són d’ús privatiu. I per tant, qui s’ha d’encarregar de la reparació en cas de desperfectes.

Estatuts de la Comunitat

Un altre document són els Estatuts de la Comunitat de veïns. Però en aquest cas, el document és voluntari, no tots els blocs compten amb això. En general, dins d’aquest escrit s’inclouen les obligacions sobre assegurances, sobre les reparacions i les obres de conservació de la façana i de la resta de l’edifici.

Qui paga una vessa de la terrassa? Qui ha de netejar el pati del veí del baix? Són preguntes que es poden resoldre revisant el Títol Constitutiu i dels Estatuts de la Comunitat i que formen part de les normes de convivència en comunitat de veïns

Reglament o normes internes

Finalment, la Llei de la Propietat Horitzontal estableix que cada comunitat de veïns pot redactar unes normes internes. En altres paraules, que els propietaris marquin un reglament com ara l’hora que s’obre la piscina, l’horari de la porta del jardí, entre altres.

Això sí, per a fer canvis d’aquesta normativa, es necessiten els vots de la majoria en una junta de propietaris.

Comunitat veïns

Imatge via Unsplash

Cerques un nou pis a Barcelona?

10 normes bàsiques de convivència que has de complir en la teva comunitat de veïns

Ara que ja coneixem quines lleis i quins documents defineixen el nostre comportament, veurem les 10 normes de convivència en comunitats de veïns.

1.Cuida l’ús de les zones comunes

L’ús de les zones comunes és un tema delicat que sempre porta cua. Al cap i a la fi, són les àrees més compartides d’un bloc i tots desitgen poder gaudir-les.

No deixis escombraries en un pàrquing i tampoc obstrueixis un passadís amb una bicicleta o un carret de bebè.

📌 No deixis escombraries en un pàrquing i tampoc obstrueixis un passadís amb una bicicleta o un carret de bebè

2.Compleix amb la teva quota comunitària

La quota de la comunitat de veïns és l’aportació que serveix per a mantenir en correcte estat l’edifici. Si deixes de pagar segurament començaran els malentesos i problemes.

📌 La resta de propietaris poden demandar a un que hagi deixat de pagar la Comunitat

3.Respecta l’horari de descans dels teus veïns

Aquesta és una de les normes principals de tota comunitat de veïns. Un punt molt important en tota comunitat de veïns, s’han d’evitar els sorolls forts i innecessaris a la nit. Has de realitzar aquests sorolls pel dia, de 8 a 10 de la nit.

Moure mobles, música molt alta o posar-se a cantar en la matinada potser no és el més recomanable si vols respectar una mínima norma de convivència amb els veïns.

📌 Aprofita les hores diürnes per a moure mobles a la teva casa, fins i tot pots avisar al teu veí de baix per a evitar enfrontaments

4.Has de respectar la integritat del mobiliari

De la mateixa manera que has de respectar les zones comunes, tampoc tens potestat de canviar el mobiliari o de realitzar reformes en la part exterior de la teva casa pel teu compte.

📌 “Puc col·locar cartells de publicitat en el meu pis?” No, tampoc pots modificar la façana o balcó sense consentiment de la junta
Normes de convivència de comunitat veïns

Imatge via Unsplash

5.Presenta’t als teus nous veïns

Tant si ets un nou/a propietari/a, com si sou inquilins i us acabeu de mudar, presenta’t als teus veïns més pròxims. Coneix-los i parla amb ells.

📌 Els veïns són les persones més pròximes que poden acudir en la teva ajuda en una emergència a la teva casa, et convé portar-te bé amb ells

6.El president no és el xèrif de la comunitat

La Llei obliga que el president/a és el representant legal de la Propietat Horitzontal mentre duri el seu mandat. Per tant, ha de vetllar pel bon estat de la comunitat, ara bé, això no implica que hagi de resoldre tots els conflictes sol/a, ni tampoc que imposarà la seva opinió per sobre de la resta.

📌 Els presidents de comunitats poden sol·licitar que parin activitats molestes per als veïns, exigir el pagament de deutes per via judicial o convocar i presidir la junta de propietaris

7.Mantingues sempre una actitud dialogant constructiva

El diàleg constructiu és la base d’una relació duradora. Així que, assisteix a les juntes amb l’objectiu de solucionar els problemes parlant i raonant. Els teus companys de l’assemblea són els teus veïns i els veuràs cada dia, per això no és recomanable generar mal ambient.

📌 En general les reunions de veïns es realitzen a última hora de la tarda i tots els integrants solen estar cansats després d’una jornada laboral. Veu amb calma i pacient

8.No reguis les plantes a qualsevol hora

Sembla fútil, però no ho és. Cal regar les plantes a la nit. Si tens balcó al carrer, si regues pel dia mullaràs tant als teus veïns com a les persones que caminin per la vorera Vés amb compte!

9.Danys d’un veí

Si un veí causa un desperfecte, aquesta persona ha d’assumir les conseqüències, tant substituint o bé abonant de la seva butxaca. També existeixen les assegurances de comunitats que s’encarreguen de solucionar aquests conflictes.

10.Normes internes per a les mascotes

Els amos de mascotes hauran de controlar en tot moment al seu animal. No sols que no s’escapi, sinó que no bordi amb massa intensitat ni que faci les seves necessitats en les zones comunes de l’edifici.

📌 No en totes les comunitats de veïns s’accepten mascotes, és molt recomanable preguntar-ho abans tant a la immobiliària com als altres amos

És propietari/a i té problemes amb els veïns?

A ShBarcelona sabem que a vegades és difícil trobar aquest punt d’equilibri amb la comunitat de veïns. Per això, per a aquells/as propietaris/as no residents a Espanya que no puguin acudir a aquestes reunions per trobar-se fora del país, els nostres gestors s’encarreguen d’assistir i representar els seus interessos en aquestes situacions.

Tens algun dubte més sobre les normes de convivència en comunitats de veïns? Si tens alguna nova per a agregar a aquest decàleg de regles de convivència, deixa-la en els comentaris!

Sobre l'autor

Mireia Garcia Sans

Deixar un comentari