blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Tràmits administratius

Necessites el certificat energètic per llogar el teu pis?

qualificació energètica

Si estàs pensant en posar el teu pis en lloguer, hi ha una sèrie de certificats que han d’estar en vigor, i sens dubte, el certificat energètic és un d’ells. Des de ShBarcelona et comptem tot el que has de saber referent a aquest document perquè puguis posar el teu pis en lloguer complint amb tota la normativa vigent.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

 

Recorda que has d’expedir el document amb anterioritat al lloguer del teu habitatge, ja que es requereix des del primer minut del procés de lloguer. Si vols saber com aconseguir-ho i quins són els habitatges que queden exemptes d’aquesta acreditació, continua llegint!

Què és el certificat energètic (CEE)? Per a què serveix?

Aquest document acredita les particularitats energètiques d’un habitatge i informa del cost energètic de l’immoble. Per a expedir el certificat energètic del teu pis de lloguer s’inspeccionarà l’aïllament amb el qual compte, les seves condicions de confort i les funcions d’ocupació, funcionament i salubritat del seu interior.

El document recull tots els aspectes energètics de l’immoble i els qualifica en una categoria coneguda com l’etiqueta energètica. Aquesta qualificació detalla exhaustivament tot tipus d’aspectes, com per exemple la quantitat de diòxid de carboni que pot emetre, el consum anual d’energia, la superfície de l’habitatge, les característiques de construcció i els electrodomèstics amb els quals compte.

Qui demana aquest certificat?

Des del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme es demana el certificat d’eficiència energètica a tots els pisos que vagin a ser llogats, per a col·laborar en la millora energètica imposada per la Unió Europea.

Cerques llogar el teu pis? Contacta’ns!

Com aconsegueixo el certificat energètic?

Per a aconseguir aquest document és necessari que et posis en contacte amb empreses professionals dedicades a això. Segons el Reial decret 235/2013, de 5 d’abril, el redactor del certificat ha de disposar del títol que li habiliti la redacció de projectes d’obra, com bé pot ser un arquitecte o un enginyer tècnic.

 

certificat d'eficiència energetica

Foto via Undraw

Preu i caducitat

Normalment, després de la inspecció, el certificat es rep durant els tres dies hàbils següents. Recorda que el certificat té una validesa de 10 anys, dels quals després serà necessari expedir de nou un altre certificat d’eficiència energètica.

Tot i així pots sol·licitar-lo de nou abans d’aquest període si has realitzat reformes que afectin la qualificació.

El preu d’aquesta acreditació dependrà de l’empresa externa contractada, ja que en cap cas està regulat pel Govern. T’aconsellem que triïs als professionals que més s’ajustin a les necessitats del teu pis de lloguer sol·licitant més d’un pressupost. Has de tenir clar que el preu mínim a Barcelona per a expedir aquest document és de 45€ més l’IVA i les taxes administratives de registre.

A Catalunya, si el teu certificat energètic rep una etiqueta del tipus A, estaràs exempt de pagar les taxes administratives, i en cas d’obtenir una etiqueta del tipus B rebràs una bonificació de descompte del 50% en aquestes taxes.

Quins habitatges no necessiten el certificat energètic?

Disposar del certificat energètic a l’hora de llogar el teu pis o vendre’l serà obligatori en el 90% dels casos, així i tot, segons el Reial decret 235/2013 en algunes excepcions no és obligatori:

  • Si l’immoble compta amb una superfície útil de menys de 50 m² i es troba en una zona aïllada.
  • Quan es compri per a la seva demolició o per a sotmetre’s a una reforma integral.
  • Si el lloguer serà d’un màxim de 16 setmanes (4 mesos) a l’any.
  • Quan és un edifici industrial que serà utilitzat com un taller o l’activitat que en ell es desenvolupi.
  • Els edificis religiosos o monuments històrics.

Conseqüències de no disposar d’un certificat energètic

Si no compleixes amb cap d’aquestes característiques, llavors serà obligatori disposar d’un certificat d’eficiència energètica de la teva propietat. En cas de no disposar d’aquesta documentació, de tenir-la caducada o falsejar les seves dades, pots ficar-te en seriosos problemes.

La Llei 8/2013 de rehabilitació, regeneració i renovació urbanes, de 26 de juny, disposa sancions de des de 300 euros fins a 6.000 euros per als incomplidors d’aquesta llei. Pel que millor que t’asseguris de disposar de l’acreditació abans d’iniciar el procés de lloguer del teu pis.

T’ajudem a llogar el teu pis

Rangs de multes

Lleus: de 300 a 600 euros

Aquestes infraccions solen ser les més comunes:

  • Anunciar la venda o el lloguer del teu pis sense incloure el certificat energètic.
  • No disposar del certificat en vigor a l’hora de vendre o llogar el teu pis.

Greus: de 601 a 1.000 euros

  • No registrar el certificat en l’organisme que li toca. Normalment a Barcelona és el tècnic que s’encarrega de realitzar el document qui el registra; encara que està bé saber que l’organisme regulador on es registra el certificat energètic és l’Institut Català d’Energia (ICAEN).
  • No lliurar el certificat energètic en vendre o llogar el teu pis.

Molt greus: de 1.001 a 6.000 euros

  • Falsificar la certificació energètica.
  • Indicar en la promoció de venda una qualificació energètica falsa.
  • Certificats redactats per professionals sense potestat per a realitzar aquests documents.
qualificació energètica

Foto via Unsplash

Quins tipus de qualificació energètica hi ha?

La qualificació energètica recull de manera desglossada l’eficiència energètica del teu pis de lloguer i li atorga una etiqueta. L’escala de qualificacions va des de la A, el grup més eficient, fins a la G, els qui no compleixen cap eficiència energètica.

Lletra A – verd fosc – màxim d’eficiència energètica.

Lletra B – verda clar – eficiència energètica elevada.

Lletra C – verd groguenc – eficiència energètica correcta.

Lletra D – groc – eficiència energètica normal.

Lletra E – taronja clar – poca eficiència energètica.

Lletra F – taronja fosc – eficiència energètica simbòlica.

Lletra G – vermell intens – cap eficiència energètica.

Desitgem haver-te pogut resoldre tots els dubtes que podries tenir sobre el certificat d’eficiència energètica. El següent pas és posar el teu pis en lloguer en una immobiliària que t’inspiri confiança i que conegui a la perfecció tots els documents que puguis necessitar per a llogar el teu pis d’acord amb la llei, i no portar-te cap sorpresa.

Coneixes alguna altra curiositat sobre el certificat energètic? Deixa-la en els nostres comentaris!

Fonts:

Sobre l'autor

Mireia Garcia Sans

Deixar un comentari