blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Restaurants i tapes

De tapes a Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

Les Tapes. Aquest costum tan nostre que consisteix essencialment en un aperitiu que se serveix en la gran majoria de restaurants i bars del nostre país, acompanyant a una beguda alcohòlica o no, i que ha arribat a convertir-se en un senyal d’identitat espanyola. Fins i tot és oferta en els banquets de recepció als més alts dignataris als denominats “tapes meeting”. Avui dia existeixen molts bars que ofereixen especialitats en tapes, a aquest fenomen se li denomina “cuina en miniatura”. Al mateix temps, el concepte ha estat portat a l’alta cuina per cuiners de renom com en Ferran Adrià, que les empra com a “entrades”. Des de ShBarcelona et portem aquest article sobre el concepte de les tapes a la Ciutat Comtal.

Article relacionat: Bars amb tapes gratis a Barcelona

L’origen

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via VisualHunt

L’explicació més estesa és que vénen del costum de “tapar” el got de vi a les tavernes, amb una rodanxa de pa, formatge o pernil, perquè no caiguessin en ell mosquits o mosques. El que sí que és clar és que hi ha referències a la “tapa” des de l’Edat Mitjana, i al Segle d’Or es popularitza en cuines i tavernes, on ja és costum servir vi amb petites porcions de menjar. El costum està fortament arrelat al nostre país, malgrat que a cada lloc pot tenir noms diferents: tapa a Catalunya i gran part de l’estat, pincho a Castella-LLeò, pintxo al País Basc, o alifara a Aragó i Navarra. D’anar de tapes al País Basc se’n diu “poteo”. Les tapes s’han convertit en un dels plats més populars de la gastronomía espanyola, i a Barcelona trobem un munt de restaurants especialitzats en aquest plat tan únic de la cuina mediterrània.

Article relacionat: Els 5 millors bars de tapes de la Barceloneta

Concurs “La Tapa de L’Any”

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: AlvaroNieto via VisusalHunt

Però les populars i tradicionals de truita, olives, patates, seitó en vinagre, peixet fregit, amanida russa o pa amb tomàquet i pernil, si bé tenen gran acceptació, no són tendència. A l’Antiga Fàbrica d’Estrella DAMM s’han guardonat les dotze que passaran a la final d’aquest concurs de tapes catalanes. 300 participants van començar la competició, dels quals 35 van arribar a la semifinal, i d’aquests han sortit les dotze tapes finalistes: La Carrillera (Bar Mantxego), Passió per l’olla de l’Aquelarre (Firo Tast), Pop fusió al pebre vermell (Arume), Farcellet d’ànima de Pota Blava (Casino Cafè), Créme brûlèe de Foie (La Marineta), L’Origen del Niu d’Ànec (Subit), Bikini a l’estil Xirricló (Cal Xirricló), Bacallà i no va dir res (Antull. Restaurant Lounge), Petit Suisse de Carxofa Prat (Ona Nuit Restaurant), Trifàsic de Pota Blava (Ona Nuit Restaurant), Coca de Tardor (La Catedral), Arròs Caldós (Tapis & Tapis).

El dia 1 de Març, a l’Hotel Melià de Sitges, d’aquestes dotze sortirà la guanyadora entre les millors tapes de Catalunya. Si ets dels molts que ens agraden amb passió, des de ShBarcelona et recomanem encaridament que no et perdis l’ocasió de tastar-les.

*Imatge destacada via VisualHunt

Què en penses tu de les tapes? Quin és el teu restaurant de tapes favorit a la Ciutat Comtal?

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari