blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Cuina espanyola i catalana

Plats típics de la cuina catalana

Pà amb oli i all
Escrit per Xavi Maldonado

L’oferta culinària d’una destinació turística és un dels seus principals reclams i, en el cas de Barcelona, és un dinamitzador econòmic de primer ordre. De fet, la majoria de viatgers que visiten la capital catalana dediquen més d’un 30% del seu pressupost a la restauració.

Si estàs de Barcelona, sigui de manera temporal o ja instal·lat a la ciutat amb un pis de lloguer, podràs degustar alguns dels plats típics de la cuina catalana, una de les més exitoses del país.

Des de ShBarcelona us presentem la deliciosa i variada gastronomia tradicional catalana, un plaer per als sentits que no has de deixar de provar.

Article relacionat: Menjar típic català

Gaudeix de la gastronomia catalana

Com a gastronomia mediterrània, l’oli d’oliva és el greix més utilitzat, la resta d’ingredients inclouen productes d’horta i secà, peixos i carns, etc. Els bolets són molt apreciats i utilitzats a la cuina catalana, sens dubte trobaràs molt plats diferents de bolets.

Plat de botifarra i mongetes

Imatge via VisualHunt

Entre els guisats de llegums, destaquen la botifarra amb mongetes, les faves a la catalana, amb alls tendres, cebes tendres, faves, cansalada, botifarra negra i herbes, i que pot portar bolets i altres embotits, i la completíssima escudella i carn d’olla, normalment acompanyada amb cigrons, carns d’au, vedella i porc, embotits, verdures, hortalisses, fideus, arròs i la pilota de carn.

Entre els plats de carn es poden esmentar el fricandó, uns filets de boví molt fins guisats amb bolets, i les galtes al forn, que poden anar acompanyades de verdures i patates.

Els caragols a la llauna són caragols de terra fets a la brasa o al forn en un recipient de llauna, acompanyats d’allioli o una vinagreta.

L’arròs més famós de Barcelona és l’arròs Parellada, una paella d’arròs amb marisc, carn i peix sense ossos, closques ni espines (el que a Sevilla anomenen paella del señorito).

Article relacionat: Àpats típics catalans per a celebrar el Nadal

Entre els plats típics on s’utilitza carn de peix, destaquen l’esqueixada de bacallà, una amanida de bacallà, olives, tomàquet, ceba, pebrot i ou dur; i el suquet de peix, unes calderetes de peix que solen incloure peix de roca i altres, mariscos, ceba, tomàquet, ametlles, patates, all, pa i herbes. No deixis de provar en temporada el fregit de sonsos, uns petits peixos (com els xanguets).

Suquet de peix

Imatge via VisualHunt

En el capítol de les verdures, és obligatori parlar de l’escalivada, una torrada de pa amb tomàquet coberta de pebrot vermell, albergínia i anxoves (verdures rostides).

Els calçots són unes cebes tendres que es rosteixen a la brasa i es prenen amb salsa romesco. La samfaina és un guisat de verdures, amb all, ceba, tomàquet, albergínia, carabassó, pebrot i herbes.

Encara faltarien les coques (diferents tipus de coques, pastissos i pans, dolços i salats o totes dues coses alhora) i dolços com la crema catalana, la mel i mató, els panellets, els pets de monja, o el deliciós menjar blanc, que és una crema feta amb llet d’ametlles, midó d’arròs o blat de moro, llimona, canyella i sucre.

Quin és el teu plat típic català preferit?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari