blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Festes tradicionals

Descobreix la festa de Sant Medir  

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Xavi Maldonado

La festa de Sant Medir és un dels esdeveniments tradicionals més populars per a alguns dels barris que conformen la ciutat. El seu origen és antic i representa un dels esdeveniments més divertits, especialment pels nens del barri, i de moltes altres parts de la Ciutat Comtal. Es tracta, sens dubte, d’una de les festes més dolces del calendari tradicional barceloní, ja que la seva principal característica és una pluja de caramels pels carrers d’aquests cèntrics barris de la capital catalana. Avui, des de ShBarcelona us portem aquest article on us parlem de la festa de Sant Medir a la Ciutat Comtal.

Article relacionat: La Festa Major de Sant Martí

La dolça Festa de Sant Medir

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: Mònica Vidal via VisualHunt

Aquesta divertida festa tradicional de Barcelona se celebra el dia 3 de març pels carrers de diversos barris, entre ells, Gràcia, Sarrià i La Bordeta. L’origen de la festa de Sant Medir es remunta al barri de Gràcia, a causa d’una promesa que va fer l’any 1828 el forner Josep Vidal i Granés, que tenia un forn al carrer Gran de Gràcia. La promesa consistia a anar anualment a l’ermita de Sant Medir si es curava el seu problema de salut. Aquest va ser el primer any en què es va realitzar la promesa, i durant els anys posteriors es van començar a afegir persones a la comitiva, des de familiars i amics fins a grups de persones, que es van convertir les colles festives. Durant les primeres cercaviles que es van organitzar amb motiu de la romeria, el senyor Vidal i Granés llançava faves al públic com a homenatge al sant, però amb el pas dels anys, els caramels van substituir a les faves i per això se la coneix com la festa més dolça de Barcelona.

Article relacionat: Les Festes de Santa Eulàlia

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: roar/shock via VisualHunt

La festa de Sant Medir és una de les més arrelades a la Vila de Gràcia. La característica més important d’aquesta festa són les tones de caramels de tots els tipus que es llancen al públic expectant des de cavalls, camions i fins i tot carrosses. El dia 3 de març s’organitzen dues cercaviles, la primera al matí, on les colles es passegen pel barri llançant caramels i s’inicia un romiatge fins a l’ermita de Sant Medir, a la serra de Collserola. De tornada, les mateixes colles encapçalen una gran desfilada pels carrers principals del barri i llancen els caramels entre el públic, abillats amb bosses, paraigües o qualsevol instrument que els ajudi a recopilar la quantitat més gran d’aquests dolços. El diumenge següent, se celebra al barri de la Bordeta una altra romeria, aquesta vegada únicament al matí, on diverses persones muntades a cavall, camions i carrosses tornen a llançar els preuats caramels entre els assistents. A l’hora de finalitzar la cercavila, les persones es congreguen a la Parròquia de Sant Medir per celebrar una missa en honor al sant. Per descomptat, els nens són els que més gaudeixen amb aquesta festa, però els adults no es queden enrere, ja que és una de les festivitats anuals més divertida i, per descomptat, d’allò més dolça.

*Imatge destacada de: Barcelona.cat via VisualHunt

Has participat algun cop a la festa de Sant Medir? Què t’ha semblat?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari