blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Festes tradicionals

Festes de Sant Medir 2020

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Xavi Maldonado

Les Festes de Sant Medir tenen lloc anualment, el 3 de març, essent una de les festivitats més importants del barri de la vila de Gràcia. És molt coneguda a tot Espanya pel gran esdeveniment creat al voltant de les diverses carrosses que llancen quantitat de llaminadures al públic present.

La celebració comença amb una romeria que arriba fins a l’ermita de Sant Medir, a Collserola, on es guarda tribut al Sant. Un cop de tornada, les colles o agrupacions protagonitzen una gran cercavila que recorre els carrers més característics de barri, encarregats de repartir dolços entre el públic, que està preparat per agafar tot el que pugui.

Si ja gaudeixes d’un pis de lloguer a Barcelona, o estàs de visita a la ciutat durant aquestes dates, no te la pots perdre.

Avui, en aquest article de ShBarcelona us parlem de les Festes de Sant Medir d’aquest any 2020.

Article relacionat: Descobreix la Festa de Sant Medir

Tota la informació sobre les Festes de Sant Medir a Barcelona

La celebració en honor a Sant Medir té la seva història. Es porta a terme tant al barri de Gràcia com a La Bordeta i Sant Gervasi, que compten amb les seves pròpies colles i agrupacions.

Festa de Sant Medir de romeria pel barri de Gràcia

Imatge de: Barcelona.cat via VisualHunt

Tots ells organitzen una cercavila i fan un recorregut característic fins a arribar a l’ermita. Un cop arriben allà, comença una missa i un acte commemoratiu en el qual es col·loquen llaçades a la bandera pertanyent a cada colla.

Cal dir que tant a Gràcia com al barri de Sant Gervasi, les Festes de Sant Medir tenen lloc el dia 3 de març.

Si la celebració cau en diumenge, la festa es trasllada a l’endemà. No obstant això, en el cas de la Bordeta, la desfilada sempre es porta a terme el diumenge següent al de la festivitat.

L’origen d’aquesta festivitat se situa al barri de Gràcia. La història explica que un forner de nom Josep Vidal i Granés, l’any 1828, va prometre en les seves pregàries que si es curava d’una infecció, acudiria cada any a l’ermita de Sant Medir. Dit i fet, només que cada any es van anar afegint nous visitants entre amics, familiars i veïns fins que amb el temps es van organitzar agrupacions.

Article relacionat: Història de les Festes de Gràcia

Segons la llegenda, en un primer moment, el forner el que feia era llançar faves al públic com a homenatge al sant, que després se sembraven. Més tard, les faves van ser substituïdes per caramels, per aquest motiu avui dia es coneix com la Festa Dolça.

Cavalcada de Sant Medir a Gràcia

Imatge de: Barcelona.cat via VisualHunt

Com ja hem esmentat, el matí del 3 de març té lloc la sortida de les colles al barri de Gràcia. Abans de dur a terme la romeria que condueix a l’ermita, aquesta desfilada pren possessió dels carrers més populars del districte.

Un cop acaben els esdeveniments religiosos a l’ermita, cap a les vuit del vespre, les colles tornen donant lloc a una cercavila molt concorreguda, on grans i petits recullen totes les llaminadures que poden.

A Sant Gervasi succeeix pràcticament el mateix. Al matí, les colles recorren els carrers d’aquest barri i després van en romeria fins a l’ermita de Sant Medir de Sant Cugat. En tornar, té lloc una cercavila multitudinari dotat de carrosses, cavalls i llaminadures.

A la Bordeta passa una cosa semblant, només que la cercavila té lloc al diumenge següent. La desfilada en qüestió està equipada amb la banda de música de la Guàrdia Urbana i té lloc al voltant de la parròquia de Sant Medir. Les colles amb els seus camions i cavalls llancen els caramels a tots els presents i després té lloc una missa en honor al sant.

Ens pots explicar alguna cosa més sobre les Festes de Sant Medir?

 

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari