blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Festes tradicionals

Història de les festes de Gràcia

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Xavi Maldonado

Les festes populars sempre són motiu d’alegria i diversió, on es descobreixen moltes coses sobre la cultura d’un poble, de la seva manera de divertir-se i de viure les festes, i de la història que les han convertit en el que són el dia d’avui. Les festes dels barris de Barcelona són molt semblants, amb música, balls populars, beguda i gastronomia local, factors molt identitaris de totes elles. Però existeixen algunes tradicions centenàries que demostren la voluntat i el treball dels veïns a l’hora de donar acollida als forasters i que sens dubte gaudeixen els residents. Una clara mostra d’això són les festes del barri de Gràcia de Barcelona, un barri modern, cosmopolita i urbà que es resisteix a perdre la seva essència de poble en la qual la xarxa veïnal disposa d’un gran impacte sobre els seus habitants. Avui a ShBarcelona us expliquem la seva història.

Article relacionat: Festes Majors del Raval

 Història de les Festes de Gràcia

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: Joanbrebo via VisualHunt

La Vila de Gràcia, com se la coneixia als inicis d’aquest petit nucli urbà, era una comunitat pagesa que va anar modificant els seus habitants fins a convertir-se en un barri d’artesans, comercials i obrers. Aquest canvi a l’essència d’aquesta població es va anar formant al llarg del segle XIX, i va culminar-se la seva annexió de la població a la ciutat de Barcelona a finals del mateix. Durant aquest segle, les festes d’aquest barri van anar evolucionant amb motiu de la Assunció de la Verge Maria, el 15 d’agost. Per tant, les festes tenien marcades un caràcter religiós que a poc a poc s’ha anat diluint fins a convertir-se en una festivitat de caràcter fonamentalment lúdica.

El més representatiu de les Festes de Gràcia és el concurs de carrers decorats que s’ha convertit en tradició i emblema de les festes del barri. Aquesta tradició es remunta a l’any 1939, quan va finalitzar la Guerra Civil Espanyola. Amb la finalitat d’animar la població després de quatre anys de sofriment, els veïns de Gràcia van decidir incorporar aquesta activitat a les festes de la setmana del 15 d’agost. Les autoritats franquistes, guanyadores de la guerra, van decidir crear una Comissió Oficial de Festes que, entre altres activitats, s’encarregaven d’organitzar un concurs de carrers adornats amb una dotació econòmica, concurs que continua vigent avui dia. Si bé és cert que hi ha altres barris que organitzen activitats de decoració de carrers en les seves festes, com ara a les festes del barri de Sants, la qualitat i grandiloqüència de les decoracions dels carrers de Gràcia a les festes no tenen comparació amb la resta de barris de la ciutat.

Article relacionat: Què podem fer a Gràcia

Festes de Gràcia en l’actualitat

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: bcnbelu84 via Pixabay

Actualment les Festes de Gràcia són un reclam turístic de primer nivell per a la ciutat que congrega a una multitud de visitants i curiosos al llarg dels 7 dies que dura la celebració. Els matins i les tardes s’omplen de vianants que visiten els carrers decorats, mentre els veïns es disposen a preparar una xocolatada per als més petits, que miren entretinguts algun espectacle de màgia o de titelles, o al capvespre, preparen una botifarrada per a sopar sota la banda sonora d’alguna havanera en directe. Les nits són per a ballar, amb grups de diversos estils i gustos musicals, alguns d’ells de reconegut prestigi. L’originalitat i l’elaboració de les decoracions dels carrers, sempre amb materials reciclables, és una prova del treball dels veïns que es porta a cap durant tot l’any i culmina en un muntatge frenètic perquè estigui llest el primer dia de les festes, que s’inicien amb una sonora traca de petards que anuncien que la festa major ja ha començat. Us recomanem que visiteu aquest meravellós espectacle que s’inicia a mitjans d’agost. Podeu informar-vos de la seva programació i dels carrers que hi participaran fent click aquí.

*Imatge destacada de: Joanbrebo via VisualHunt

Coneixes les festes de Gràcia? Que et semblen?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari