blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Festes tradicionals

Festa Major de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Xavi Maldonado

Les festes majors de qualsevol barri són ideals per viure les tradicions i els costums de la zona. A més de conèixer la manera que tenen els vilatans de divertir-se i d’estimar la seva identitat, també pots gaudir de les múltiples activitats que s’organitzen, dels concerts, dels menjars populars i, en definitiva, de conèixer amb més profunditat a les gents que viuen en un barri determinat. Tots els barris de Barcelona tenen la seva pròpia festa major i, en aquesta ocasió, des de ShBarcelona us volem parlar de les festes majors del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera que se celebren el 20 de juny.

Article relacionat: La Festa Major de Sant Martí

Descobreix les festes majors del barri de la Ribera

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: Premsa SantCugat via VisualHunt

El barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera és una zona que pertany al districte de Ciutat Vella, i que té tres parts ben diferenciades. El barri de Sant Pere es caracteritza per ser familiar, mentre que el barri de Santa Caterina té com a eix vertebrador al mercat homònim i la part de la Ribera s’ha convertit en una zona comercial i cosmopolita. L’encant d’aquesta àrea de Barcelona té a veure amb els seus carrers estrets, que encara conserven la seva estructura medieval i en certa mesura caòtica. Alguns carrers fan referència a oficis artesanals de l’Edat Mitjana. Al segle XIX es va convertir en un barri obrer, ple de fàbriques i amb unes condicions de vida molt dures. Posteriorment, durant els seixanta, es van impulsar mesures per millorar els habitatges vells i les condicions del veïnat. La veritat és que moltes cases de la zona no disposaven de bany propi, així que els veïns havien de rentar-se com podien. Les condicions higièniques, per tant, eren bastant deficients. Allò ja va quedar enrere i els habitatges es van reformar i es van habilitar aquests elements. Malgrat tot, els pisos de la zona solen ser petits i foscos, en gran mesura per l’estretor de les vies i pel tipus d’habitacles que solien construir-se tradicionalment.

Article relacionat: Festes majors del Raval

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: elcamino73 via VisualHunt

Com a la resta de barris de Ciutat Vella, la colla de gegants són imprescindibles en la festa major. Els Gegants de Santa Maria del Mar, la basílica més important de la zona, tenen el seu origen l’any 1582 i encara avui són protagonistes en les festes del barri. Fins i tot hi ha un acte dedicat exclusivament a ells: el Ball de Gegants Històrics, que té lloc dins de l’església. Associacions com les Colles Sardanistes Laietans, la Colla de Diables o l’Esbart Espiga d’Or també fomenten una cultura popular catalana que abans no existia a la zona: Correfocs, gegants i capgrossos, dracs que treuen foc per la gola… Tot un imaginari de bèsties que formen part d’una identitat cultural única. Al barri, l’espai estrella de les celebracions és el parc del Pou de la Figuera, que ha estat guanyat per al veïnat després d’una llarga reivindicació. Allà es realitzen activitats com el cinema a l’aire lliure o els espectacles de circ, entre molts esdeveniments relacionats amb la festa major. També l’Hortet del Forat o el Centre Social de Barri Pou de la Figuera, són ubicacions imprescindibles per a les activitats que es realitzen durant aquestes festivitats al barri.

*Imatge destacada via VisualHunt

Ja has gaudit de la Festa Major de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari