blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Festes tradicionals

La tradició de la Castanyada

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Estibaliz

Al nostre país se celebra cada cop més Halloween, que sembla estar de moda, sobretot entre els més joves, i és la festa més popular de Tots Sants. No obstant, a Catalunya tenim la nostra pròpia festa popular per  Tots Sants, una festa centenària i única que encara ens resistim a perdre.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

 

En aquest article de ShBarcelona volem introduir-te de ple a La tradició de la Castanyada, una celebració catalana paral·lela al Halloween anglosaxó. A continuació, t’expliquem la festa i et resumim les tradicions més representatives d’aquest acte festiu.

Article relacionat: Halloween i la Castanyada, similituds i diferències

Festa de la Castanyada a Catalunya

La Castanyada és una festa popular de Catalunya que es celebra el dia de “Tots Sants” (o Dia dels Morts) per honrar i recordar als que ja no estan entre nosaltres, i com una celebració de la tardor.

L’origen d’aquesta festa el trobem en una antiga celebració ritual funerària en la qual les famílies es reunien al voltant de la taula per a menjar els fruits típics de la tardor (castanyes, moniatos, carabasses, etc.), així com dolços (fruita confitada i panellets), mentre recordaven als seus morts.

Troba el millor pis a Barcelona

Els aliments ingerits, com que eren altament energètics, també permetien als “campaners” tocar les campanes durant tota la nit per retre homenatge als familiars ja morts.

Aquest dia d’entrar en comunió amb els difunts encara conserva les tradicions gastronòmiques esmentades i encara és també habitual deixar flors a les tombes i endreçar-les en aquesta data assenyalada.

tradicio de la castanyada

Foto vía visualhunt.com

A aquells que vinguin de fora de Catalunya, potser els semblarà estrany veure tantes “casetes” a les quals venen castanyes i moniatos acabats de torrar al foc per la “castanyera”. Prova’ls, estan boníssims!

Article relacionat: De castanyes, castanyeres i castanyades

La tradició de la Castanyada

Les castanyes. Aquest fruit és el que li dóna el nom a aquesta celebració catalana i, per tant, menjar-ne és indispensable. Són freqüents les reunions socials en les quals es torren les castanyes o es preparen al forn i es mengen ben calentetes. També es poden comprar a les “casetes” del carrer embolicades en paper de diari, tal i com es feia antigament.

Busques un allojatment a Barcelona? 

Ofrenes florals als difunts. En aquest moment de l’any, i especialment l’1 de novembre, els cementiris de tota Catalunya amplien els seus horaris de visita perquè tothom pugui anar a deixar flors als seus difunts i a recordar-los.

A més, les famílies aprofiten per netejar les tombes i les deixen lluentes com a homenatge a aquells que ja no hi són. Aquesta tradició és d’origen romà, ja que, coincidint amb l’època de recol·lecció, els romans visitaven als seus difunts per demanar-los una bona collita. Actualment, La Castanyada ha pres un aire més festiu i alegre i les seves arrels fúnebres són conegudes per tothom.

La Castanyada: menjar típic

Panellets. Aquests dolços fets a base de massapà són, sobretot, anhelats pels més petits, que els preparen a l’escola com a part de la Castanyada i la tradició. Els més comuns són els panellets de pinyons, però hi ha altres varietats, com els de coco, els de xocolata o els de cafè. Es poden comprar a totes les pastisseries, però té més encant preparar-los a casa. Antigament, representaven una espècie d’ofrena als difunts i se li atorgava un valor sacramental.

festes de la castanyada a catalunya

Foto vía visualhunt.com

Moscatell. És una varietat de vi molt dolç que procedeix del raïm moscatell, molt madur i assolellat. Es beu, tradicionalment, acompanyant els aliments típics de la Castanyada, ja que el seu sabor casa a la perfecció.

Moniatos. Són un altre aliment de temporada que es consumeix durant la Castanyada. Aquest tubercle ataronjat es cuina al forn o torrat i també pot formar part de la massa dels panellets.

La forma més habitual de consumir-lo és tallant-lo per la meitat conservant la pell i ficant la cullera com si fos un iogurt, però també està deliciós pelat i bullit o confitat. És un aliment ideal per entrar en calor durant la tardor i els primers dies de fred de l’any.

   T’agradaria afegir informació sobre la celebració de La Castanyada?

Sobre l'autor

Estibaliz

Estibaliz és una illenca resident a Barcelona. Mestra en educació infantil i primària, especialista en llengua estrangera.

Deixar un comentari