blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Costums i tradicions catalanes

Halloween i la Castanyada, similituds i diferències

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Xavi Maldonado

S’apropa l’1 de novembre, una data on se celebren a Catalunya i en molts altres punts del globus dues tradicions similars que compten cada vegada més adeptes. Es tracta de la Castanyada i Halloween, dues festes amb una llarga tradició i amb característiques comunes, però també moltes diferències. Amb la intenció de donar a conèixer aquestes dues celebracions i que sigueu capaços de diferenciar-les, des de ShBarcelona us volem parlar de les similituds i les diferències d’aquestes dues tradicions, que tenen un tema en comú, la mort. En les dues festes es commemora a la mort, una fase de la vida que, tot i ser inevitable, cada cultura tracta i encaixa de diferent manera.

Article relacionat: La Castanyada i la tradició

Similituds entre Halloween i la Castanyada

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de evagea via VisualHunt

Com ja hem comentat, la gran similitud d’aquestes dues festivitats és el tema principal de la celebració, la mort. A més de tractar-se d’un moment de recolliment i record cap als que ja no hi són, cadascuna d’elles té la seva forma de celebrar aquest moment. Originàriament, la Castanyada és un ritual d’origen funerari en què es commemora als nostres difunts menjant els productes que genera la terra en aquesta estació de l’any, com ara les castanyes, els moniatos, la fruita confitada i uns dolços tradicionals especialment elaborats per a aquesta festivitat, dels quals els ingredients bàsics són el sucre, l’ametlla, la patata o el moniato, i s’anomenen panellets. Tots ells aliments molt calòrics, que ajudaven a passar millor les inclemències del temps a plena tardor. Halloween, per altra banda, és una festa d’origen pagà relacionada amb el dia de Tots Sants, per aquesta banda relacionada amb la Castanyada. En aquesta festa també es tracta el tema de la mort, del més enllà i dels elements més foscos de la cultura funerària, però es transmet d’una manera més lúdica, amb un alt grau d’humor negre. L’habitual és que en aquesta festivitat les persones, i sobretot els nens, es disfressin de personatges tenebrosos, mirin pel·lícules de terror i vagin de casa en casa demanant caramels i dolços, encara que això últim és majoritàriament portat a cap als Estats Units.

Article relacionat: Prepara la teva llar per a la tardor

Diferències entre Halloween i la Castanyada

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

La Castanyada té el seu origen en els àpats funeraris que tenien lloc al segle XVIII per tal d’honorar els difunts. En aquells moments es menjaven castanyes, moniatos, fruita confitada, llegums i panellets. Actualment, la festa consisteix a reunir-se en família per menjar aquests productes, generalment castanyes i moniatos rostits i com no, els panellets. Moltes famílies avancen la celebració a la nit del 31 d’octubre. També l’1 de novembre les famílies solen visitar els cementiris a veure i arreglar els nínxols i tombes dels seus éssers estimats, i per recordar-los. Halloween, al contrari, té les seves arrels en la barreja de les dues tradicions, la del dia de Tots Sants, celebració cristiana que commemora als sants i ànimes que han ascendit al cel, i la tradició celta de Samhain, una celebració pagana considerada com l’any nou celta. En aquesta festa es barreja la diversió amb aspectes relacionats amb la mort, però d’una forma lúdica i divertida.

I tu, quina festa tradicional celebres, Halloween o la Castanyada?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari