blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Música

Havaneres de tardor

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

L’havanera és una música molt arrelada a Catalunya. És una tonada típica de la costa, que convida a gronxar-se amb el seu ritme cadenciós de 2×4. Aquesta música popular compta amb molta tradició al país, i cada any se celebren a la Ciutat Comtal esdeveniments relacionats amb aquest tipus de música. Per això, des de ShBarcelona, et descobrim tots els concerts i esdeveniments d’havaneres que tindran lloc aquest mes de setembre a Barcelona, perquè gaudeixis d’una de les tradicions més interessants de Catalunya.

Article relacionat: Música als parcs de Barcelona

Havaneres a Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: calafellvalo via VisualHunt

Aquesta melodia té un origen musicalment confús, si bé geogràficament és molt clar que ve de Cuba. El que no és tan evident és si ve directament de la contradansa cubana, com la “guajira” o el “danzón”, o bé és resultat de melodies cubanes d’influència africana que des de Cuba portaren els indians i els mariners espanyols, barrejant-les amb les tonades de la seva zona d’origen, com el “tanguillo” de Cadis. D’alguna manera, també es troben similituds amb músiques mediterrànies, sobretot de les illes italianes. Des del segle XVIII forma part del nostre folklore, i fins als anys 50 del segle passat va ser molt popular. D’aleshores ençà, ha quedat més reduïda a la costa de l’Empordà. Famoses són les cantades de Calella de Palafrugell, cada any més populoses. De bon començament era només una dansa, però a mitjans del segle XX se li va incorporar la lletra, i va passar a ser cançó. D’aleshores la música ha format part del repertori de grups o colles de cantaires especialitzats (sovint amb samarretlles de ratlles blanquiblaves), de corals, ha estat present a la sarsuela i a la música clàssica, i fins i tot a l’òpera, com la titulada “La Habanera“, o a la “Carmen”, on Bizet va versionar la més antiga “El Arreglito”.

Article relacionat: Bars amb música en directe a Barcelona

Pisos de lloguer a BarcelonaCom a nota de color, direm que és costum força agradable acompanyar les havaneres del famós “cremat”. Es tracta d’una beguda consistent a afegir sucre i sabors al gust, com pell de llimona, canyella o cafè, a un bol de terrissa ple de rom (a voltes barrejat amb aiguardent), al qual es cala foc. Un cop s’ha apagat aquest, es consumeix la gustosa beguda. A l’estiu barceloní també són abundants les possibilitats de sentir-les: es fan cantades a moltes localitats, amb motiu de les festes majors, o simplement per animar les llargues vetllades a les nits de calor vora les platges. Però si t’ho has perdut, encara hi ets a temps: aquest setembre a Barcelona hi ha previstes força cantades, a banda de les que puguin formar part del programa de Festes de la Mercè, on són habituals.

Aquests concerts tindran lloc per part del Grup d’Havaneres Ultramar, dimecres, 17 de setembre, a les 19.30 hores, a la Plaça de les Rieres, al barri d’Horta, dissabte, 20 de setembre, a les 18 hores, a la Plaça Prim del barri de Poble Nou, i divendres, 17 d’octubre, a les 21.30 hores. Serà als Encants Nous, al barri de la Sagrada Família. També interpretaran havaneres el Grup d’Havaneres Xarxa, dijous, 18 de setembre, al carrer Selva de Mar, al barri de Sant Martí de Provençals. Per últim, Havaneres Tela Marinera interpretaran les seves cançons diumenge, 7 de setembre, als actes de la Festa Major de Sabadell; diumenge, 14 de setembre, al barri de la Plana del Pintor a Sabadell; diumenge, 21 de setembre, al barri de Can Llong de Sabadell; i diumenge, 28 de setembre, al barri de Les Termes, igualment a Sabadell.

*Imatge destacada de: lallacuna via VisualHunt

Anima’t a viure les tradicionals havaneres a Barcelona!

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari