blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
El que convé saber

La Font de Canaletes

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

A la Rambla, a pocs passos de la Plaça de Catalunya i prop de l’encreuament amb el Carrer dels Tallers, hi ha un dels emblemes de la nostra ciutat, la Font de Canaletes. Bonica i singular, amb molta història, a tota hora del dia i de la nit és visitada per milers de persones que passen per aquest enclavament, un dels més turístics de Barcelona. Avui, des de ShBarcelona, us volem explicar més coses sobre la Font de Canaletes.

Article relacionat: Els 5 millors llocs per visitar si estàs de pas a Barcelona

La Font més emblemàtica de la ciutat

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: ekenitr via VisualHunt

La font actual és relativament nova, però el lloc on és ha tingut una font des de temps molt remots. L’antiga Barcino romana, sobre la qual s’assenta la ciutat actual, disposava ja d’un eficient i extens sistema de canalització d’aigua. Comptava amb dos aqüeductes que portaven l’aigua a ciutat (un des del riu Besòs i un altre des de Collserola), i mitjançant canonades de plom es distribuïa per la vila. Una d’aquestes monumentals construccions transcorria al llarg del Carrer dels Arcs, i de l’altre encara es conserven algunes arcades al Carrer de Duran i Bas. Al segle X es reconstrueix part d’aquesta via d’aigua per regar els camps del Comtat, naixent així el Rec Comtal. Els sembrats i els molins utilitzaven l’aigua de les canals, en funcionament durant nou segles, i a mitjans del segle XIX va ser ampliada per transportar també l’aigua que arribava des de la presa de Montcada i Reixac. A mesura que creixia la industrialització, l’aigua d’aquesta xarxa es va anar contaminant. Llavors es van obrir alguns canals divergents per portar aigua més neta a les Rambles, per regar la vegetació i proveir als cavalls. Van ser les anomenades “canaletes”, vet aquí el nom de la font.

Article relacionat:

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: Gab Rodz via VisualHunt

Avui dia és proveïda per la xarxa d’aigua potable de Barcelona, però sens dubte està lligada íntimament amb la història de l’aigua de la ciutat. Això es reforça amb la llegenda que en el català d’abans d’en Pompeu Fabra ens diu: “Si beveu aigua de la Font de Canaletes sempre més sereu uns enamorats de Barcelona. I per lluny que us n’aneu tornareu sempre”. La font és el centre de reunió i celebració dels afeccionats al Futbol Club Barcelona, i allí es reuneixen milers de “culers” per celebrar les copes i triomfs del seu equip. Aquest costum neix a la fi dels anys 30, la seu del Diari Esportiu La Rambla era al número 13 d’aquest passeig, i aquest mitjà tenia el costum de presentar els resultats dels partits de futbol mitjançant una pissarra de cara al carrer. Els seguidors blaugrana hi acudien per informar-se del resultat dels partits, i en cas que haguessin guanyat, celebraven allí mateix la victòria. No hi ha turista que vingui a Barcelona i no es faci una fotografia bevent aigua d’una de les seves quatre aixetes, amb la il·lusió de tornar. I tu, ja hi has begut?

Que et sembla aquesta font històrica de Barcelona?

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari