blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Festes tradicionals

Viu Sant Joan a Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Xavi Maldonado

La festa de Sant Joan és sempre una de les festes catalanes més màgiques. També conegudes com les festes del foc, són seguides i portades a cap per tots els Països Catalans, és a dir, incloent a més de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. El motiu principal d’ aquesta celebració és la de commemorar el solstici d’ estiu, un esdeveniment d’ origen pagà, però que l’ Esglèsia Catòlica va rebatejar com a Sant Joan, ja que la data de celebració coincideix per proximitat amb la data de naixement de Sant Joan Baptista. Aquesta festa plena d’ alegría, diversió i misteri es celebra de forma massiva a la Ciutat Comtal. Com tota celebració important, Sant Joan compta amb el seu propi postre identitari, els seus rituals característics, i tot un ventall de celebracions alegres que obren la porta de l’ estiu. Descobreix amb ShBarcelona la festa de Sant Joan i amb quines activitats viure-la a Barcelona.

Article relacionat: On celebrar la revetlla de Sant Joan

Sant Joan, rituals i alegria

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

La festa de Sant Joan, que se celebra entre el 23 i el 24 de juny, té el seu dia més important a la nit del 23 de juny, essent l’ anomenada revetlla de Sant Joan, la qual se sol passar la nit esperant que arribi l’ alba mentre gaudim de la música, el foc i els elements pirotècnics que totes les famílies compren per a aquestes dates per a contribuir amb alegria a aquesta animada nit. La misticitat s’ uneix amb la gresca que comporta aquesta festa que proclama l’ arribada de l’ estiu, el bon temps i l’ alegría. Juntament amb el foc, element purificador, es poden eliminar els mal auguris, desfer-se dels moments dolents, i, en definitiva, eliminar les coses negatives de la vida. La nit més curta de l’ any inicia un nou cicle en el qual els dies es van fent poc a poc més curts, fins a arribar al solstici d’ hivern, on viurem la nit més llarga de l’ any. La coca tradicional de Sant Joan, esponjosa i perfectament acompanyada amb fruita confitada, tot i que també es fan amb crema o massapà, s’ acompanya amb un bon cava.

Article relacionat: Sant Jordi. Tradició, roses i llibres.

Activitats a Barcelona per Sant Joan

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

El més representatiu de la de nit de Sant Joan és el foc. Per això, un dels actes més importants d’ aquesta festa és l’ encessa de la Flama del Canigó. A Barcelona, la flama arribarà a la Plaça Sant Jaume, acte en el qual també hi participaran gegants, capgrossos i on es repartiran les flames per a encendre les fogueres dels diferents districtes de la Ciutat Comtal. Per altra banda, cada barri té la seva pròpia celebració en la qual s’ inclouen sopars populars, fogueres amb balls populars amb diables i dracs que llencen foc per la boca, bestiari característic del folklore català, amb pirotècnia i música tradicional. Si necessites més informació al respecte, pots informar-te de les activitats que realitzen a cada Ajuntament dels diferents districtes. Per últim, pots celebrar Sant Joan a les platges de Barcelonaun costum molt propagat, especialment entre els joves. És habitual que centenars de persones vagin a les platges i s’ encenguin fogueres, celebrant la seva pròpia festa fins a la sortida del sol. Per cert, no oblideu esmorzar xocolata amb xurros l’ endemà al matí, una altra tradició popular i deliciosa.

Com celebres tú el Sant Joan? Deixa’ns la teva opinió als comentaris!

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari