blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Festes tradicionals

LA FIRA DE SANTA LLÚCIA

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

El 13 de desembre és Santa Llúcia, “dia de l’any gloriós” segons ens va dir el gran poeta català Josep Maria de Segarra, en el seu poema Romanç de Santa Llúcia. Tradicionalment era en aquest dia quan davant de la Catedral s’instal.lava la Fira de Santa Llúcia, on els petits artesans exposaven sobre un senzill taulell de fusta els seus productes (materials i figuretes pels pessebres, neules i torrons, simbombes i panderetes per cantar nadales, fins i tot pollastres i capons).

Al següent vídeo pots escoltar el Romanç cantat per la mezzosoprano nascuda a Barcelona el 1895, Concepció Supervia i Pascual, coneguda com a Conxita Supervia, que triomfà arreu del món abans del 1936, data en què moria a Londres després d’un part conflictiu, i Barcelona li ha retut homenatge posant el seu nom a un carrer.

Malgrat que es manté el nom, avui en dia des del 30 de novembre ja es poden visitar les fires de diferents mides que trobem a més d’un lloc a ciutat, com a la plaça de la Sagrada Família, encara que la principal segueix sent la de la Plaça Nova, que compleix 227 anys d’antiguitat.

Amb el temps, han arribat altres tradicions i els arbres i els seus guarniments acaparen bona part de les parades.  Allò que no canvia és l’ambient nadalenc, nens amagats sota gorres i bufandes de coloraines assenyalant figuretes, arbres,  o tiós.  S’hi pot trobar el típic caganer, ovelles, bous i mules, reis i àngels, portals sencers i materials com escorça de suro, vesc, boix grèvol o molses.  La tecnologia també hi té cabuda, i on abans es feia un riu amb paper de plata, avui hi ha artefactes amb circuits tancats d’aigua, xips musicals i cadenes de llums programades, figures animades i fins i tot arbrets de fibra òptica.

pessebristesEls pessebristes són també protagonistes aquests  dies nadalencs. L‘Associació de Pessebristes de Barcelona, fundada a mitjans del segle XIX, té una exposició de pessebres a la seva entitat al carrer Lledó, 11, i una altra a l’església de Betlem, a la Rambla cantonada amb el carrer d’en Xuclà.  Sense sortir de Barcelona podem visitar altres pessebres al Museu-Monestir de Pedralbes, al Museu Diocesà de Barcelona “Pia Almoina”, o al Restaurant Les 7 Portes.

Si us agafen ganes de fer pessebres tan bonics com aquests que veureu, des de ShBarcelona us informem que podeu apuntar-vos als cursets que cada any fa l’Associació de Pessebristes de Barcelona, on es pot aprendre a modelar les pròpies figuretes, treballar el suro o la molsa o fer els diorames que tant relleu donen al treball del pessebrista.

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari