blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
El que convé saber

7 consells per estalviar en la factura de la llum

com estalviar en la factura de la llum

Sovint escoltem això que “ha pujat la llum”, i de sobte s’encenen totes les nostres alarmes. A ningú li agrada que la seva factura augmenti de preu, i molt menys la de l’electricitat, ja que no sol ser precisament barata.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

 

Recentment ho estem escoltant més que mai. I és que hi ha hagut un canvi en el model de la factura elèctrica.

Ara, aquells usuaris que es trobin tant en el mercat regulat, aquell que la tarifa va canviant segons l’hora i el dia i la demanda d’energia, com en el mercat lliure, on el preu està fixat per l’empresa comercialitzadora, veuran reflectit un augment en la seva tarifa a partir de l’1 de juny de 2021. 

Si encara tens dubtes sobre com t’afectarà la nova factura, queda’t a llegir perquè això t’interessa. A més et donarem alguns consells pràctics sobre com estalviar en la factura de la llum.

Descobreix els nostres pisos en lloguer a Barcelona

Última actualització en la factura de la llum: canvis a partir de l’1 de juny de 2021 

Com hem esmentat anteriorment, aquest canvi implica a tots els consumidors domèstics que tinguin contractada una potència de 15kw o inferior, els quals veuran canvis en els nous trams de discriminació horària. 

Quin és l’objectiu d’aquest canvi en la factura de la llum?

Els nous trams horaris s’han creat principalment per a ser més ecològics i reduir el consum elèctric. 

Segurament, molts de nosaltres consumim menys potència de la que tenim contractada, suposant una despesa econòmica més elevada i innecessari.

Gairebé tots consumim la mateixa llum en hores molt concretes, i això provoca que al llarg del dia hi hagi pics de consum d’energia que saturen el mercat i el preu per quilowatt es vegi augmentat.

factura de llum

Foto via Unsplash

La primera novetat que porta aquesta nova factura és la possibilitat de contractar dues potències diferents en el teu pis: una més baixa per a les hores que menys electricitat es consumeix, i una altra més elevada per a la franja on gastarem més llum. 

Generalment a la nit l’ús de l’energia es redueix molt, ja que no fem tant d’ús dels electrodomèstics i altres aparells electrònics, mentre que al llarg del dia la demanda és major i per tant, consumim més.

D’aquesta manera, amb la nova tarifa es pretén fomentar l’estalvi de l’electricitat en hores menys demandades i ser més eficients en les nostres llars canviant una mica els nostres hàbits de consum.

Recentment el Govern ha aprovat la reducció de l’IVA en la factura de llum del 21% al 10% per a pal·liar el gran augment que sofriran moltes cases. Està previst que s’apliqui fins a finals d’any, i només afecta a aquells consumidors que siguin considerats com a vulnerables o tinguin una potència contractada de màxim 10kw, els mateixos que sofriran els canvis en la seva tarifa elèctrica.

canvis en la factura de la llum

Foto via Freepik

Nous períodes horaris: Quines són les hores més cares de llum? 

El segon canvi que veurem és la implementació de la discriminació horària en totes les factures de llum.  

A partir d’ara, els trams d’horaris passen de 2 a 3, per la qual cosa significa que hi haurà una nova franja d’hores on la llum serà més cara i altres en les quals serà més barat consumir energia. 

Els nous trams són els següents:

  • Hora punta. En aquestes hores el cost serà el més elevat dels tres. Anirà de dilluns a divendres de 10:00h-14:00h i de 18:00h a 22:00h
  • Període pla. És el punt intermedi. Comprèn de dilluns a divendres de 8:00h-10:00h, de 14:00h-18:00h i de 22:00h-24:00h
  • Període vall. És la franja més barata de totes. Anirà de dilluns a divendres de 00:00h a 08:00h i tots els caps de setmana i festius

Estalviar en la factura de la llum: segueix aquests 7 consells

Anem per feina. Existeixen moltes maneres d’estalviar energia a casa, algunes podem posar-les en pràctica avui mateix, i altres necessitaran un cert marge de temps i planificació per a poder veure els resultats en la nostra factura mensual.

Comencem pels consells per a estalviar en la factura de la llum que pots fer des d’aquest mateix moment:

Vigila amb la calefacció

Aquest és, sens dubte, un dels punts claus a tenir en compte a la despesa de consum mensual. Els mesos més freds d’hivern ens obliguen a aclimatar les nostres llars. No obstant això, no fer-ho de manera eficient ens produeix “pics” d’energia que recauen directament sobre la despesa de la factura d’electricitat.

La temperatura ideal a l’interior d’una casa es troba entre els 19° i 21° pel dia, i entre els 15° i els 17° a la nit mentre dormim. Però, Com podem regular la temperatura i mantenir sempre la nostra casa dins d’aquests marges? Utilitzant el termòstat i programant l’encesa, apagat i graus de temperatura del nostre sistema de calefacció.

La idea és generar el menor nombre possible de canvis bruscs de temperatura a casa. Aquesta és la manera més eficient de consumir menys energia amb la calefacció.

📌 Aprofita al màxim les hores de sol per a mantenir les persianes pujades i deixar que la temperatura augmenti sola dins de la llar. En arribar la nit, és recomanable baixar les persianes a manera hermètica.
estalviar en la factura de la llum

Foto via Pixabay

Article relacionat: Tipus de calefacció per a la teva llar

Oblida’t dels aparells en estand-by

Segur que a casa has vist més d’una vegada la típica llum vermella d’un aparell que està aparentment apagat. Aparentment, exacte; a aquest procés li anomenem de consum silenciós, ja que es tracta d’aparells que estan apagats però encesos. Es calcula que apagar-los per complet suposa un estalvi d’un 10% de tot el consum d’electricitat. Això equival a una mitjana de 52€ d’estalvi a l’any.

Utilitza els teus electrodomèstics de manera eficient

Igual que ocorre amb la calefacció, els electrodomèstics també és recomanable utilitzar-los de manera intel·ligent i eficient. Però, saps com fer-ho per a aconseguir estalviar en la factura de la llum? Segueix els següents consells:

  • Nevera: és l’electrodomèstic que més consumeix, sobretot quan està oberta. Per això, el millor és obrir-la una vegada sapiguem què necessitem agafar d’ella. També et recomanem situar-la lluny de les fonts de calor, com per exemple, de forns i vitroceràmiques
  • Rentavaixelles: estalvia llum utilitzant els programes curts i ECO, que funcionen a uns 50ºC
  • Rentadora: sempre que puguis, lava amb aigua freda i amb programes curts. La roba del dia a dia no necessita grans temperatures per a quedar neta!
estalviar en la factura de la llum

Foto via Unsplash

Tria gadgets amb bona eficiència energètica

Avui dia molts dels aparells electrònics que podem comprar es classifiquen en tres tipus d’eficiència energètica: A, A+, A++. Aquests són capaços de consumir fins a un 55% menys d’energia.

Per a estalviar a la factura de la llum, et recomanem que abans de comprar un electrodomèstic o gadget electrònic, t’asseguris que té un tipus d’eficiència energètica que et convingui. D’entrada, aquests són una mica més cars, però a la llarga ajuden a reduir el preu de la factura de la llum.

Renova les bombetes de la teva casa

Una de les opcions més demandades actualment és la utilització de bombetes de baix consum. Aquestes van augmentant la seva capacitat d’il·luminació a mesura que estan enceses, consumint poca energia des d’un inici. És una canvi senzill que ajuda a estalviar llum.

D’altra banda també s’utilitza molt la il·luminació LED, capaç de generar molta llum amb molt poc consum. Potser canviar totes les bombetes de casa és un disbarat, però fer-lo progressivament en aquelles estades de la casa on més hores passem a la nit pot ajudar-nos a estalviar en la factura de la llum.

com estalviar energia a casa

Foto via Pexels

Ara que ja saps què consumeix més llum a casa i per tant, pots modificar alguns dels hàbits energètics als quals estàs acostumat, és moment de parlar d’aquells aspectes que t’ajudaran a estalviar en llum però que has de gestionar amb temps. Són els següents:

Revisa la potència contractada

És fonamental tenir coneixement de la potència energètica que tens contractada. Aproximadament, 15 KW representen gairebé 50€ de despesa a l’any. Alguna vegada t’han saltat els ploms? Això ocorre quan tens aparells que consumeixen molt, i que encesos alhora, superen la potència màxima contractada.

Si per contra mai has tingut aquest problema, és possible que tinguis massa potència contractada per al consum energètic que gastes. Llavors és moment de fer càlculs!

📌 Si no saps com, aquí t’expliquem una forma fàcil: revisa quant gasta cada electrodomèstic de casa. Revisa el seu consum quan estan encesos al mateix temps. A això, afegeix-li un marge per a la il·luminació i altres aparells electrònics petits. D’aquesta manera tindràs una aproximació a la potència que realment necessites contractar.
estalviar llum rentadora

Foto via Pexels

Consumeix energia amb discriminació horària

És una de les maneres d’estalviar llum que requereix menys esforç. En funció de la tarifa que tinguem contractada (i que serà necessari revisar), existeixen dos tipus de franges horàries a tenir en compte:

  • Horari vall (des de les 22.00 fins a les 12.00): si utilitzem els electrodomèstics que més consumeixen dins d’aquesta franja horària, s’estima que es poden estalviar fins a 80€ a l’any.
  • Horari punta/no vall (des de les 12.00 fins a les 22.00): aquesta franja es considera d’hores puntes, per tant, el consum d’energia aquí serà més car.

Coneix ShBarcelona

Si has arribat fins aquí, ja estàs llest/a per a veure com baixa la factura de la llum en la teva llar! Si coneixes més consells, explica’ns en comentaris altres maneres sobre com estalviar en la factura de la llum.

Fonts:

 

Sobre l'autor

Mireia Garcia Sans

Deixar un comentari