blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Costums i tradicions catalanes

Tradicions espanyoles a Catalunya

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Xavi Maldonado

Espanya com a país divers i ple de matisos, on conviuen comunitats amb idiomes i estils de vida diferents, és un dels països més rics, culturalment parlant, d’Europa. Cada comunitat autònoma, al seu torn, gaudeix de les seves pròpies tradicions centenàries, i festivitats que només tenen lloc al seu territori, com és el cas de la festa de la Castanyada, del Tió o l’Ou com balla, totes elles celebrades en terres catalanes des de fa segles. Però a Catalunya no només se celebren costums originals de la cultura catalana, sinó que també se celebren algunes tradicions estatals que tenen lloc a tota la geografia espanyola. Avui, ShBarcelona us porta aquest article on parlem de les tradicions espanyoles que se celebren a Catalunya, que no són poques.

Article relacionat: Dia de la Hispanitat

Cultura espanyola a Catalunya

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

Una de les tradicions centenàries que es viu, a Espanya i també a Catalunya, amb gran il·lusió és la nit dels Reis Mags. Aquesta festa, basada en la visita dels Reis Mags d’Orient al nen Jesús, al cap de poques setmanes del seu naixement, es va convertir a Espanya durant el segle XIX en la festa infantil que és ara, similar a la tradició de Sant Nicolau, celebrada a altres països. Des d’aquells temps i fins als nostres dies, la nit del 5 de gener, quan els nens ja dormen, els Reis Mags d’Orient arriben a les llars per deixar regals als nens, que han sol·licitat prèviament a través d’una carta entregada pels patges reials dies abans. Els regals es lliuren a manera d’agraïment per un bon comportament durant l’any i, si aquests s’han portat malament, per contra, se’ls hi porta carbó. El dia 6 de gener és festiu i se celebra en família, donant temps per a que els nens puguin gaudir dels seus regals i d’un tortell especial elaborat exclusivament per a aquest dia. Tot i que la celebració del Pare Noel està cada vegada més arrelada a Espanya, els Reis Mags es resisteixen a desaparèixer de la cultura espanyola.

Una altra de les tradicions espanyoles que també és molt celebrada a Catalunya és Setmana Santa. Aquesta festa tradicional tracta de la commemoració de la passió, mort i resurrecció de Jesús de Natzaret. El més representatiu són les processions que se celebren en tot el país, algunes també a Barcelona, però les més interessants i espectaculars són les de Sevilla, Màlaga i Valladolid, totes elles nomenades com a Festes d’Interès Turístic Internacional. En aquestes, es transporten les representacions relacionades amb la passió i mort de Crist, amb uns passos característics i una música al compàs. Als carrers pels quals passa la imatge, plenes de devots i turistes, ressonen cants espontanis anomenats sagetes i lloances que impressionen i aporten major solemnitat i emotivitat a l’acte. Se celebra la primera lluna plena després de l’equinocci de març, aproximadament entre el 22 de març i el 25 d’abril.

Article relacionat: Plans per a desprès de les vacances

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatges via Pixabay

L’última tradició que et portem i que se celebra a tot Espanya, es porta a terme la nit de Cap d’Any. Per celebrar el nou any, el dia 31 de desembre a les dotze de la nit, tots els espanyols, inclosos els catalans, ens asseiem davant del televisor mentre veiem les dotze campanades i ens mengem un raïm per cada un. Aquesta tradició està documentada des de finals del segle XIX. Les campanades es retrasmiten tradicionalment des de la Porta del Sol de Madrid i, segons els més supersticiosos, si no et menges el raïm abans que acabin les dotze campanades, tindràs mala sort al llarg de l’any.

Quina és la teva tradició preferida? Explica’ns-ho als comentaris

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari