blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Cuina espanyola i catalana

Can Viader, granja mítica de Catalunya

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

A Barcelona trobem encara avui dia molts comerços que sembla haver-se parat en el temps. Són comerços mítics i amb gran història que s’han convertit en patrimoni de la ciutat. Entre els comerços amb tradició de la nostra ciutat, hi destaca la Granja Can Viader. Es tracta d’un local al carrer d’en Xuclà, 6, a prop del mercat de la Boqueria, on des de fa un segle es degusten tota mena de productes làctics, pastes i panets, xocolata, etc. i tot de gran qualitat. ShBarcelona et porta aquest article repassant la trajectòria de la Granja Can Viader, una granja mítica de Catalunya.

Article relacionat: Prendre un deliciós suís a Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: Rosapolis via VisualHunt

La Granja Can Viader manté l’aspecte d’altres temps, tant a la façana com a l’interior, on trobarem tauletes de marbre, cadires de fusta i rajoles. Les parets són plenes de records, des de fotos i gravats antics, a cartells on figuren les dades de vaques de la primera època de la granja. Però la història d’aquesta casa no és només la de l’establiment. Els propietaris, dels que ja van 5 generacions, a més de la xocolateria, van crear dues marques famoses arreu de Catalunya: una és Letona, “llet catalana de qualitat”, com deia l’anunci de l’època. L’altre encara és més mítica, el Cacaolat. Ambdues van ser venudes el 1974. Donem un cop d’ull a aquesta trajectòria des del seu origen. El primer Viader era originari del municipi de Cardedeu, i després de treballar com a empleat en una vaqueria (1895), la va llogar (1904) i successivament comprar (1910). La va transformar, puix era força emprenedor. Primer repartia els seus productes als domicilis propers. Després Ideà un nou sistema de vaqueria, que en lloc de tenir el bestiar a la rebotiga, es feia dur la llet del seu poble, i al darrere del local va posar un obrador, on entre altres productes (mató, mantega, arròs amb llet, crema catalana), transformava part de la llet en nata, que es venia embolicada amb fulles de col al taulell, o es prenia amb xocolata a les tauletes. Posteriorment i ja involucrada la família sencera, van crear la indústria lletera Letona l’any 1925, amb productes làctics a base de llet sencera. En aquells temps, la llet desnatada (xerigot) residual de fer la nata no tenia sortida, i la llençaven. Se’ls hi va acudir de barrejar-la amb cacau i sucre, similar a un batut que havien tastat a l’estranger. I així l’any 1931 nasqué el Cacaolat, producte molt apreciat sobretot pels catalans, i també a la resta de l’estat, fins al dia d’avui. Els seus anuncis popularitzaren la figura d’un nen, anomenat “Pepi”, que si bé ha variat d’aspecte fins al modern disseny d’avui, no ha deixat mai d’acompanyar la marca. Durant els anys de la guerra civil se’n interrompé la producció per manca de matèria primera.

Article relacionat: Els millors pastissos de Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: Ferran Nogues via VisualHunt

Han passat pel local figures tan famoses com en Mossèn Cinto Verdaguer, en Pablo Picasso o en Santiago Russinyol. S’hi fa referència a moltíssimes guies de Barcelona, incloent-hi les estrangeres, i l’Ajuntament de Barcelona hi fa començar moltes de les seves rutes turístiques, tal és la rellevància d’aquest lloc. Hi pots prendre la seva famosa xocolata o el suïs, amb xurros o melindros, i excel·lents entrepans freds o calents. Al taulell hi trobaràs productes per emportar-te, fets amb llet de Cardedeu i les receptes tradicionals originals. Per llepar-se els dits! Des de ShBarcelona et recomanem que no et perdis aquesta bona experiència tant gastronòmica com turística.

*Imatge destacada de: rofi via VisualHunt

No perdis l’oportunitat de visitar una de les granges més històriques de la Ciutat Comtal!

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari