blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Cuina espanyola i catalana

Calçots, una delícia catalana

Escrit per Mercedes

Quan arriba l’hivern podem gaudir de plats de temporada com ara els calçots, un dels plats tradicionals de la gastronomia catalana més deliciosos i aclamats. Aquesta mena de ceba tendra rostida al foc i acompanyada amb una salsa especial, és un plat amb gran tradició a Catalunya, i és tradició ajuntar-se amb la família o els amics durant els mesos d’hivern on estan en temporada i fer la tradicional calçotada. Des de ShBarcelona et portem aquest article on t’expliquem en què consisteix aquest plat típic català, la calçotada.

Article relacionat: Els millors calçots de Barcelona

Descobreix la tradicional calçotada catalana

Imatge de: calafellvalo via VisualHunt

Al final de l’hivern i al començament de la primavera, se celebra a tota Catalunya una festa gastronòmica típica, que té el seu origen a la comarca de l’Alt Camp Tarragonès, concretament a la localitat de Valls: la calçotada. El protagonista indiscutible d’aquesta festa tradicional és el calçot. Es tracta d’una varietat de ceba tendra, concretament la ceba tardana de Lleida, que es conrea especialment per a aquest propòsit. Deuen el seu nom a la manera de conrear-los, amuntegant la terra al voltant del brot de la ceba inicial, és a dir calçant-la, d’aquí el calçot. Són rostits directament sobre un foc viu de redoltes, i han de quedar cremats per la part de fora. La salvitxada és una salsa també tarragonina, i és tradicional no substituir-la per cap altra a les calçotades. Semblant al romesco, es fa a base de tomàquet i all escalivats, nyora, ametlla i avellana torrada, pebre negre i vermell, vinagre, pa sec, oli d’oliva, sal i bitxo (també escrit vitxo, d’aquí li ve el nom). Procureu consumir-ne una d’elaboració casolana. És realment saborosa. La forma de menjar calçots és ajudar amb la mà a la part exterior a esllavissar-se, ja que ha quedat carbonitzada pel foc (només degustem l’interior, que és tendre i cremós). Quan ja és despullat, el suquem a la salvitxada, i alçant el colze, el deixem penjant sobre la boca, i començant per la part blanca de la ceba, ens l’anem menjant. Això fa inevitable acabar amb les mans negres, i de rebot, la roba tacada. Per això és costum d’abillar un gran davantal, anomenat “pitet”.

Article relacionat: Mejar típic català

calçots.jpg

Imatge via VisualHunt

Tradicionalment se serveixen a taula en paper de diari. Actualment també se solen servir en una teula de fang a manera de plat, que conserva la calor i ajuda a menjar-se’ls ben calents. Mentre els calçots són servits a taula, s’aprofiten les brases de sarments per rostir bones peces de carn i embotits per al segon plat. Per descomptat, cal que tot sia ben acompanyat pels excel·lents vins de la zona. Si bé es pot acudir a una calçotada a gairebé qualsevol lloc de Catalunya, són més nombroses a Tarragona. Les ofereixen els restaurants i també n’organitzen de populars molts ajuntaments, la més significativa i important és sens dubte la de Valls. També s’omplen de graelles les barbacoes dels jardins o terrasses particulars. Des de ShBarcelona et recomanem que d’una forma o altra, no deixis de tastar aquesta delícia de l’horta catalana.

*Imatge de: calafellvalo via VisualHunt

Ja has provat els calçots? Que et sembla aquest plat típic de Catalunya?

Calçots, una delícia catalana
5 (100%) 1 vote[s]

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari