blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
El que convé saber

Com som els catalans?

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Estibaliz

En aquest article de ShBarcelona pretenem dibuixar un perfil, a grans trets, de com som els catalans. Si bé és cert que ser català implica moltes més coses que les que aquí hi figuren, així que per a conèixer tots els costats del polièdric caràcter català, hauràs de viure en aquest meravellós racó d’Espanya que té molt per oferir-te.

Article relacionat: Castellers, una tradició molt catalana

Espanya, un país de contrastos

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

Si has viatjat una mica per Espanya, segur que t’has adonat que les diferències entre les comunitats autònomes que la integren són, en molts casos, notables i converteixen aquest petit país, en una nació de contrastos. Tant a nivell paisatgístic i geogràfic, amb zones de clima àrid al sud, una frondosa i particular vegetació al nord de clima litoral i de muntanya, i un clima subtropical a les Illes Canàries; com a nivell cultural i econòmic, cada àrea està sota la influència d’unes característiques pròpies. Això és degut a la seva situació estratègica dins de la geografia europea i al fet de ser una península envoltada per aigua, amb una història d’intercanvis comercials que es remunta a l’origen dels dies.

El caràcter català

Centrant-nos en la comunitat en la que es troba Barcelona, l’economia de Catalunya, que és el punt d’entrada per terra des d’Europa, es basa en el turisme, és a dir, en rebre estrangers que visiten sobretot la capital per oci, treball o estudis. Els catalans estem acostumats a acollir persones de totes les cultures durant tot l’any, i això ens confereix un caràcter obert i amigable cap a ells. Tanmateix, no cal oblidar que els estrangers són, històricament, una “font d’ingressos” i els catalans som comerciants habituats que lluitem amb tractes favorables. Així que com a turista, si entres a un negoci, la nostra amabilitat pot dependre dels diners que t’hi gastis. Però si vas a passar una temporada llarga a Barcelona, hauràs de relacionar-te amb més gent a part dels comerciants i et serà molt útil tenir alguns coneixements sobre el caràcter i els costums socials dels catalans.

Article relacionat: Dites típiques del català

Un amic català és per sempre

com som els catalans

Imatge via Pixabay

Abans de res, has de saber que no és fàcil “entrar” al cor d’un català, podem ser una miqueta desconfiats i tímids en un primer contacte, però un cop tinguis un amic català, aquest és per sempre. Malgrat el que es diu, no cal que parlis català per viure, treballar o estudiar a Catalunya, ja que tots els habitants parlem perfectament castellà i fins i tot anglès, però has de respectar aquesta llengua i comprendre que, per a molts, és la forma en la qual ens comuniquem més còmodament. Es sol dir que l’humor català és semblant a l’anglès; irònic, intel·ligent, i escatològic. És cert, ens agrada que ens facin riure, però no “regalem” riallades, preferim ser discrets i educats en públic, i deixar-nos anar a la privacitat de les nostres cases o quan ens sentim segurs, en el grup d’amics més propers.

El caràcter català és més proper al francès (per proximitat geogràfica) que a l’espanyol, però igualment ens agrada sortir, menjar bé i prendre canyes, així com gaudir de la qualitat de vida que caracteritza aquest país. El català sol ser molt treballador, honrat, just, puntual i respectuós, i espera el mateix de la gent amb la que tracta. Potser per això diuen que som garrepes, per aquest sentit de la justícia i l’honradesa, no ens agrada pagar més si considerem que no ho hem de fer. Per la influència europea, tenim tendència al gust per l’estètica, el disseny, l’art i la cultura en tots els estils. Ens encanta vestir bé, anar a exposicions, estar ben informats, llegir, conèixer el que passa al món, expressar les opinions, parlar idiomes i absorbir coneixements d’aquells que ens visiten.

I tú, ja has visitat Catalunya? Que et semblen els catalans?

Sobre l'autor

Estibaliz

Estibaliz és una illenca resident a Barcelona. Mestra en educació infantil i primària, especialista en llengua estrangera.

Comentari

  • M’agradaria saber quina ha estat al llarg de la historia, l’aportació catalana socio-econòmica i cultural en el context espanyol i europeu. També com som els catalans, les virtuts i defectes que ens defineixen com a persones

Deixar un comentari