blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Esdeveniments

Dia Internacional de la Dona 2020

Noia amb una jacketa reivindicativa a una manifestació
Escrit per Xavi Maldonado

El Dia Internacional de la Dona 2020 tindrà lloc el diumenge, 8 de març. Aquesta és una data molt assenyalada per a les dones, que durant aquest dia tornen a defensar els seus drets, al mateix temps que rendeixen tribut a les que van començar lluitant per l’alliberament i la igualtat respecte a l’home.

Aquest dia va ser commemorat per les Nacions Unides i, amb el temps, s’ha convertit en una festa nacional a molts països. La idea és unir-se per reivindicar la lluita i els èxits que han adquirit les dones amb molt d’esforç des de fa més de cent anys. Avui, en aquest article de ShBarcelona us parlem del Dia Internacional de la Dona a Barcelona.

Recorda que si necessites allotjament a la Ciutat Comtal, sigui de llarga estada, o de curta estada, a ShBarcelona t’assessorem sobre el lloguer de pisos a Barcelona.

Article relacionat: Història del Dia Internacional de la Dona

El Dia Internacional de la Dona, per què se celebra i quins són els seus orígens?

El pensament que serveix de base el Dia Internacional de la Dona va emergir a finals del segle XIX. En aquell temps, la societat estava immersa en plena revolució industrial i el moviment obrer vivia un moment d’auge.

Manifestació feminista

Imatge via Unsplash

Per parlar sobre l’origen d’aquest dia especial hem de remuntar-nos a l’any 1910, concretament la data en què es va celebrar la Conferència Internacional de Dones Socialistes, on es va decidir per unanimitat que el 8 de març serviria per commemorar el Dia Internacional de la Dona Treballadora.

La conferència va tenir lloc a Copenhaguen i advocava la igualtat entre els homes i les dones. Per aquella època, les dones no votaven i un dels drets fonamentals que defensaven era precisament el reconeixement a vot.

Passats els anys, l’ONU va decidir proclamar oficialment el 8 de març com el «Dia Internacional pels Drets de la Dona i la Pau Internacional». Des de llavors, aquest dia fa referència també a les dones que van tenir un lloc destacat en la història com a artífexs del moviment.

Article relacionat: Història de les dones més influents de Barcelona

Si parlem de la història del Dia de la Dona, hem d’esmentar aquella vaga històrica celebrada el 2017, on milions de dones procedents de tots els racons de món es van reunir per defensar els seus interessos als diferents camps.

Gent manifestant-se a favor del feminisme

Imatge via Unsplash

D’aquesta manera, la vaga no només era laboral sinó que abastava diferents àmbits (vaga estudiantil, de consum i de cures).

A poc a poc, el moviment feminista ha aconseguit que la seva lluita es trobi impresa a les agendes públiques de diverses institucions, responsables de convocar vagues durant el 8 de març i de dur a terme diferents accions i mobilitzacions.

El pròxim 8 de març, en aquest Dia Internacional, les dones tornaran a sortir als carrers de Barcelona i altres ciutats espanyoles i europees per seguir lluitant pel que creuen. En general, el moviment feminista defensa els següents drets:

  • Lluita contra les desigualtats i les violències masclistes.
  • Lluita per ser dones lliures sense patir d’abús patriarcal.
  • Lluita pels salaris precaris de moltes dones i aquestes diferències salarials que també es veuen reflectides en les pensions.
  • Lluita pel dret a decidir lliurement en qüestions del cos sense discriminacions d’orientació sexual, identitat o raó de sexe.
  • Lluita per reconèixer el treball domèstic.
  • Lluita per les dones racialitzades i migrants en estar en una situació més vulnerable (violència institucional, racista i de gènere).
  • Lluita contra les retallades en sanitat, serveis socials i sanitat a costa de la feina i l’esforç de la dona.
  • Lluita contra la discriminació de lesbianes, bisexuals, gais, intersexuals, trans, etcètera.

Quan parlem del Dia de la Dona, moltes persones es pregunten si existeix el Dia Internacional de l’Home. Tot i que no té tanta transcendència social, efectivament se celebra cada 19 de novembre.

Què més ens pots explicar sobre el Dia Internacional de la Dona?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari