blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Esdeveniments

Història del Dia Internacional de la Dona

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Xavi Maldonado

Tots sabem que el 8 de març se celebra el Dia de la Dona a tot el món, tot i que encara existeixen algunes polèmiques respecte a aquesta celebració, ja que moltes persones pensen que no hi ha motiu per crear un dia de gènere o, que també, s’hauria d’organitzar també un Dia de l’Home. Sigui com sigui, tot té un motiu o una raó de ser i moltes persones no saben com es va iniciar aquest esdeveniment i què significa, promou o quina és la seva finalitat. Per saber més sobre aquest tema, des de ShBarcelona hem pensat que seria una bona idea remuntar-nos a la història d’aquest dia i als motius que el van impulsar a convertir-se en un referent en els drets de les dones de tot el món, el Dia Internacional de la Dona.

Article relacionat: Cicle de cinema de dones 2018

Els drets de la dona i les seves reivindicacions

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

El Dia Internacional de la Dona és una festa que se celebra a la major part del món. Es tracta d’un esdeveniment que implica a dones de totes les cultures, llengües i estatus econòmic i social, fet que fa que aquest esdeveniment sigui un dels més amplis i transversals a favor de la igualtat i de la reivindicació dels drets de la dona. El Dia Internacional de la Dona està dedicat a les dones corrents que lluiten dia a dia per fer valer els seus drets i voluntats, en un món en què el patriarcat ha estat el patró social i institucional de la majoria dels països amb major o menor grau. A l’antiga Grècia, Lisístrata va començar una vaga sexual contra els homes per posar fi a la guerra; en la Revolució Francesa, les habitants de París, sota el lema “llibertat, igualtat i fraternitat” es van manifestar a Versalles per exigir el sufragi femení. La idea d’un dia internacional per a la dona va sorgir al final del segle XIX, un segle convuls, amb un creixement poblacional molt important, el que va afavorir l’auge d’idees més radicals i socials.

Article relacionat: Calendari de festius 2019

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

La Carta de les Nacions Unides, signada l’any 1945, va ser el primer acord internacional per afirmar el principi d’igualtat entre sexes. Des de llavors, l’ONU ha creat una sèrie de protocols, normes i paràmetres per avaluar els nivells d’igualtat i les mancances existents en cada país i regió del món. Amb els anys, l’ONU ha promogut la participació de les dones en condicions d’igualtat amb els homes en l’assoliment del desenvolupament sostenible, la pau, la seguretat i el ple respecte dels drets humans. Tot i que s’ha avançat molt, la veritat és que encara queden moltes coses per fer perquè l’apoderament de la dona i la igualtat de gènere sigui una realitat, sobretot en determinats parts del món. Així doncs, per tal d’aconseguir que totes les dones del planeta disposin de les llibertats i drets equivalents als homes, se seguirà celebrant el Dia Internacional de la Dona el dia 8 de març. A Barcelona s’organitzaran un seguit d’activitats, tot i que encara no estan programades a data de redacció d’aquest article, que tindran lloc per reivindicar aquest dia. Pots consultar la web de l’Ajuntament de Barcelona per saber quins seran.

Què opines sobre el Dia Internacional de la Dona?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari