blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Festes tradicionals

Festes majors del Poble Sec 2019

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Xavi Maldonado

Les festes majors dels pobles i ciutats de Catalunya són un compendi de cultura tradicional, diversió, solidaritat i, últimament, també de reivindicacions. Tot sempre acompanyant l’ambient festiu, alegre i protagonitzat, sobretot, pels veïns i veïnes de cada localitat, municipi o barri de la ciutat. Per aquest motiu, és molt interessant conèixer les festes majors de cada zona de la Ciutat Comtal, d’aquesta manera podem entendre millor la idiosincràsia i les tradicions de cada societat. Avui, en aquest article de ShBarcelona us parlem de les famoses festes majors del barri del Poble-sec.

Article relacionat: Festes majors del Raval

Festes majors del Poble Sec, un barri emblemàtic de Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: Dani Alvarez Cañellas via VisualHunt

La festa major del barri del Poble Sec se celebra la segona quinzena de juliol i està organitzada per diverses entitats de la zona. Les activitats es realitzen a alguns dels espais i carrers més importants pel barri, com ara la plaça del Sortidor, el parc de les Tres Xemeneies o la plaça de la Bella Dorita. La música i el ball són senyals d’identitat de la festa, de la mateixa manera que passa amb la cultura popular i les tradicions catalanes, on no falten els gegants, els castellers i els correfocs. La festa major del barri del Poble Sec és relativament recent, ja que només es porta celebrant des de la dècada dels ’90. Alguns dels actes més destacats d’aquestes celebracions són la jornada castellera, on els Castellers del Poble Sec són els amfitrions, i que se celebra el diumenge de festa major al migdia al carrer de Blai. En general, altres entitats castelleres d’altres localitats catalanes també participen en aquest esdeveniment. Un altre acte significatiu és la trobada de gegants. Cada any, el dia central de la festa, la Colla de Geganters i Grallers del Poble Sec organitza una trobada de gegants que desfilen en cercavila per l’avinguda del Paral·lel.

Article relacionat: Festes  majors del barri de la Sagrada Família

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via VisualHunt

 

Un altre esdeveniment important de les festes del Poble Sec és el Toc d’Inici. El segon dissabte de la festa major a la nit, els Gegants del Poble Sec i tot el seu seguici van en desfilada des de la plaça del Sortidor fins a la plaça de les Navas, on fan un ball d’honor. Els acompanyen els membres de la Societat Coral Els Moderns del Poble Sec i un grup de trabucaires, un element folklòric musical típicament català. L’esperat Correfoc és també un dels actes més esperats de les festes. La Colla de Diables del barri són els encarregats de realitzar el Correfoc de la festa major, que surt de la plaça del Sortidor. Per finalitzar aquest acte, els diables ofereixen un espectacle de cloenda que consta d’una tamborinada i un posterior concert de percussió. Finalment, el Secasac és una altra tradició rellevant d’aquestes festes. En aquesta ocasió, grallers i tabalers dels Castellers organitzen aquest petit festival de música. Primer hi ha una cercavila fins als jardins de les Tres Xemeneies i, posteriorment, un concert molt sorollós i animat.

*Imatge destacada de: Fèlix González via VisualHunt

Què et semblen les festes majors del Poble Sec? Hi has estat mai?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari