Un dels districtes més amplis de Barcelona és el de Sant Martí, que està en segon lloc en extensió dels districtes de la Ciutat Comtal. Comprèn deu barris, el Camp de l’Arpa, el Clot, El Parc i la Llacuna del Poblenou, la Vila Olímpica, Poblenou, Diagonal Mar i Front Marítim, El Besòs i el Maresme, Provençals del Poblenou, Sant Martí de Provençals i La Verneda i La Pau. Molt aviat, concretament des de la primera quinzena de novembre, alguns d’aquests barris d’aquest districte celebren les seves festes majors, i d’això tracta avui aquest article que et portem des de ShBarcelona, de les festes majors de Sant Martí.

Article relacionat: Festes majors del Raval

Sant Martí està de festa

Imatge de Mariló Bigeis via VisualHunt

El nucli on se celebren la major part d’activitats en les festes del districte de Sant Martí és al barri de la Verneda i la Pau. Les festes de Sant Martí deuen el seu nom a què són festes d’honor a Sant Martí, que és el patró del districte, i a més un dels sants més populars a l’Europa medieval. La Verneda és el centre i nucli antic del districte, l’antiguitat data, ni més ni menys, que del segle XI. L’església de Sant Martí, al cor del barri, es va separar de Santa Maria del Mar i va constituir un poble separat fins a 1897, pràcticament al final del segle XX. Un cop iniciat el segle passat, la Verneda es va annexionar de nou a Barcelona. Fins llavors es tractava d’una vila de camperols, i no va perdre la seva identitat rural fins ben entrada la meitat del segle XX, on els camps de conreu i les masies van donar pas a diferents projectes urbanístics que van ser desenvolupant-se al llarg dels anys, fins a convertir-se en el barri en què és actualment.

Article relacionat: Història de les festes de Gràcia

Imatge de calafellvalo via VisualHunt

Com és tradició en totes les festes majors dels barris barcelonins, la festa comença amb una desfilada de gegants i capgrossos a càrrec de la Colla Gegantera de la Verneda i la Pau, que tindrà lloc el primer dissabte de novembre a la rambla de la Selva de Mar, després del tradicional pregó de festa. Els protagonistes seran el Martí i la Dolça, els gegants amfitrions. Alhora que aquestes cercaviles, els castellers de Barcelona ofereixen una actuació. Les actuacions castelleres són habituals en les festes majors de tots els barris i pobles de Catalunya. L’endemà, a la Rambla Guipúscoa i la Selva de Mar s’organitzen diferents actes per les entitats del barri i una exhibició de balls tradicionals. Finalment, però no menys important, la tradicional cantada d’havaneres tindrà lloc a la Gàbia del parc de Sant Martí. Tots aquests elements són indispensables en les tradicions festives barcelonines i catalanes. A més d’aquests actes, les festes majors de Sant Martí estan carregades de tota mena d’activitats esportives, culturals i d’oci. Si necessites més informació sobre les activitats que s’organitzen, acosta’t a la seu del districte de Sant Martí, a la Pl. Valentí Almirall, 1.

*Imatge destacada via VisualHunt

Ja hi has participat en les festes majors del districte de Sant Martí? Què t’han semblat?

5 / 5 ( 2 votes )
Xavi Maldonado

Recent Posts

El que has de saber de la Fórmula 1 a Barcelona 2024

La Fórmula 1 arriba a Barcelona, aquest any la ciutat es prepara per a rebre…

1 setmana ago

Incasòl: 10 “FAQS” d’inquilins i propietaris

Tant si ets propietari com inquilí, segurament alguna vegada t'has preguntat què és l'Incasòl? Sobretot…

3 setmanes ago

Guia ràpida sobre la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE)

La Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) emergeix com un pilar fonamental en la gestió i preservació de…

1 mes ago

Hola Barcelona Travel Card: com funciona

Barcelona atreu a visitants de tot el món cada any, i explorar aquesta metròpolis pot…

2 mesos ago

La plaça Espanya de Barcelona, un passeig recomanable

La Plaça Espanya de Barcelona és un dels llocs més emblemàtics de la ciutat. Amb…

2 mesos ago

16 Festes populars i activitats a Barcelona

Si estàs planejant una visita a Barcelona i els seus voltants, t'espera un món d'emocionants…

2 mesos ago