blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Costums i tradicions catalanes

La Fira de Santa Llúcia

Decoració nadalenca a un mercat de Nadal
Escrit per Xavi Maldonado

Si vius a un pis de lloguer a Barcelona, o estàs de pas a la ciutat, has de saber que la Fira de Santa Llúcia és un dels mercats nadalencs més importants de la Ciutat Comtal. Amb una tradició mil·lenària, la Fira de Santa Llúcia gaudeix d’una de les majors ofertes de productes específics per a la festivitat de Nadal, des d’elements decoratius de tota mena, llums, arbres de Nadal o figuretes i elements ideals per fer el pessebre.

Avui, en aquest article de ShBarcelona us parlem de la Fira de Santa Llúcia, dels productes que pots adquirir i de la història d’aquest meravellós mercat nadalenc tradicional de la capital catalana.

Article relacionat: Mercats nadalencs a Barcelona

El mercat nadalenc més tradicional, la Fira de Santa Llúcia

Productes decoratius per a l'arbre de Nadal

Imatge via Pixabay

La Fira de Santa Llúcia comença a finals de novembre i compta amb més de 270 parades que venen articles nadalencs (pessebres i figures, plantes i arbres decoratives, i articles d’artesania) i se situa tradicionalment davant el Pla de la Seu, a l’avinguda de la Catedral, al barri Gòtic.

En aquest mercat nadalenc trobareu tots aquells productes necessaris per adornar casa teva durant les festes de Nadal, sempre amb la màgia i la il·lusió que proporciona aquesta entranyable i tradicional festivitat.

Segons la tradició el dia de Santa Llúcia a alguns pobles catalans les nenes cosidores al segle XVIII anaven per la localitat cantant cançons. Van començar a cridar-les llucietes.

En altres ocasions, les noies es reunien a missa i anaven en grup cantant per les cases per recollir almoines. Una d’elles representava Sta. Llúcia i duia una corona de flors i la resta eren les «cardinals».

A Barcelona, ​​les modistes es reunien al Parc de la Ciutadella on s’organitzava una divertida festa. Aquest és un dels orígens de la Fira de Santa Llúcia.

Des de 1786 s’organitza la Fira davant de la Catedral, un dels enclavaments més populars de la ciutat. Es poden trobar productes artesans i un gran assortiment d’elements decoratius indispensables per a aquestes festes. La importància de la Fira de Santa Llúcia va quedar patent en els textos de dues personalitats de la cultura catalana: l’aristòcrata Rafael Amat, conegut com el baró de Maldà, i el folklorista Joan Amades.

Article relacionat: Compres nadalenques a Barcelona

Què podem trobar a la Fira de Santa Llúcia?

Paradetes de decoració a un mercat nadalenc

Imatge via Pixabay

A la Fira de Santa Llúcia podràs adquirir tota mena de pessebres, complements per a crear el teu propi pessebre, figures, llums de nadal, espelmes, boles i decoració nadalenca per la llar i per decorar els tradicionals arbres nadalencs.

A les parades de la fira també es poden trobar tota classe d’arbres naturals destinats a la decoració nadalenca, a més d’exemplars artificials, molsa, troncs per fer el tió de diverses mesures, suro pelegrí, ramats de la sort, branques d’eucaliptus i altres plantes i flors especials per a aquestes dates.

Els Productes artesanals i complements com roba, objectes de decoració i regals, joieria i productes tèxtils per a la decoració nadalenca són també elements importants que trobaràs al mercat.

Per Nadal és típic cantar cançons en família per gaudir del generós tiberi que solem fer durant aquests dies. Podràs localitzar també a la Fira de Santa Llúcia alguns instruments musicals, com la popular simbomba, així com panderetes i altres productes similars.

Dates i horaris d’obertura

La Fira de Santa Llúcia comença el 29 de novembre, i s’acaba uns dies abans del dia de Nadal, concretament el 23 de desembre, on es manté obert els dies feiners d’11.00 a 20.30 hri els dies festius i vigílies de 10.00 a 21.30 hr. Té lloc a l’avinguda de la Catedral, just davant d’aquest temple religiós, essent la parada de Jaume I de la línia 4 (groga) la parada de metro més propera.

Has visitat en alguna ocasió la Fira de Santa Llúria de Barcelona? Què t’ha semblat?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari