blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Descobrir

Mandales, espiritualitat i decoració

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

Mandala és una paraula d’origen sànscrit, que vol dir cercle o roda. Per extensió, s’anomena mandala a aquella figura bàsicament circular, que a partir d’un punt central organitza una simetria de formes i colors.  Simbòlicament el punt central representa a l’autor, i el cercle que l’envolta, al cosmos.  Des de ShBarcelona volem descobrir-te més sobre aquest concepte que trobem a diversos punts de Barcelona com a elements decoratius.

Article relacionat: Botigues de decoració assequibles a Barcelona 

Què són els mandales?

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

Molt utilitzades en el budisme i l’hinduisme, els mandales són representacions simbòliques amb conceptes espirituals, representatives del macrocosmos i el microcosmos. Aquests elements reflecteixen un determinat estat d’ànim i ajuden a aconseguir l’equilibri emocional en contemplar-los, però sobretot a l’hora de fabricar-los.  El mandala ens relaciona amb el cosmos, i és una porta a l’univers interior. Són importants les formes (cercles, quadres, triangles, creus, espiralls) i els colors, cadascun associat a una emoció (per exemple, el blau és aigua, cel, veritat, protecció, recerca d’un mateix).  Té diferent significat fer-lo de dins cap a fora o a l’inrevés (de dins cap a fora ens desfoguem, i de l’exterior al mig, busquem centrar-nos).  Un bon moment per fer-los és al llevar-se, després de meditar o en un moment d’especial tristesa o neguit.

Des de fa molts segles es donen en moltes cultures com a vehicle per la meditació, la introspecció i  la sanació. Destaquen els d’origen egipcis, asteques, maies, celtes, nòrdics, àrabs, indis i principalment, budistes.  És al Tibet dels lames on adquireix major fama i relleu: aquests els fan servir per augmentar la concentració i per meditar, i els anomenen yantra.  Els fan de sorra de diferents colors, i  després de fets, els destrueixen, com a mostra de la transitorietat de tot a la vida.

L’ús dels mandales

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

El microscopi ens en mostra un univers de mandales en miniatura. Àtoms, cristalls, cèl·lules i flocs de neu en són uns d’ells.  Podem trobar-los a la natura, les flors són magnífics mandales, per exemple, un gira-sol, un arbre, una cactàcia o una planta crassa. A taula, un tomàquet o un kiwi partits per la meitat ofereixen un magnífic mandala, i perquè no, també una pizza. Més lluny, uns núvols, un atol·ló coralí, un cel estelat o sobretot, el sol, són mandales que ens aporten pau i equilibri. Els cercles apareguts als camps de conreu són tant bells com inquietants, els anomenats crop circles. La màgia també els ha utilitzat. Símbols, nusos, estels i astres componen mosaics que trobem a la geometria sagrada, a la càbala i a altres pràctiques tant  esotèriques com religioses. Seguint aquest fil, una de les més importants mostres la trobem a les  i a les catedrals i esglésies catòliques, on els rosetons, gegants mandales de vidre i pedra, presideixen la majoria dels edificis. A Barcelona n’hi ha força mostres, i una de les més belles és el rosetó de l’església de Santa Maria del Pi.

Article relacionat: El zen, molt més que simple decoració

Mandales a Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

Però Barcelona no és gasiva en mandales, ja que vista des de l’aire, places com la de Catalunya en són. Molts edificis tenen detalls a façanes i vidrieres, ja que el modernisme català era partidari d’incloure’ls abundosament en els seus dissenys, i en podem trobar al Palau de la Música, a la Casa de les Punxes,  o les que en Gaudí en va deixar per tota la ciutat, on destaquen els de la Sagrada Família, Casa Batllò, i al Park Güell. A banda de decorar l’arquitectura urbana, és molt habitual trobar-les decorant peces de roba o en forma de joies. A voltes són destinats a logotips o emblemes, i fins i tot al paper moneda. Se’n fan mosaics i murals, quadres i pòsters.  Les opcions són moltes, com ho són els materials que podem emprar en la confecció, ja sigui amb paper, pintura, vidre, pedra, sorra, tèxtils, etcètera.

Què et sembla aquest interessant concepte? Ja coneixies els mandales?

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari