blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Visitar

Montjuïc, muntanya de museus

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

A Barcelona hi trobem un gran nombre de zones molt importants, ja sigui per la seva incidència en la història de la ciutat, o pel seu atractiu turístic. Una d’aquestes àrees és Montjuïc, una de les muntanyes més interessants de la Ciutat Comtal, amb un gran nombre de llocs de visita obligada, com és el cas dels seus museus. Per aquest motiu, des de ShBarcelona, un portem aquest article sobre el nou projecte museístic de nivell internacional, Montjuïc, muntanya de museus.

Article relacionat: Descobreix el districte de Montjuïc

Montjuïc, una muntanya històrica de Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

Ha nascut a Barcelona l’Associació Montjuïc, Muntanya de Museus, constituïda per La Caixa, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i la Fira de Barcelona. Amb això es dóna el primer pas per crear una gran xarxa museística de primer nivell internacional a la Muntanya de Montjuïc, on es concentren importants equipaments museístics i culturals. També permetrà iniciar la reordenació urbanística entorn de la Font Màgica, i iniciar els tràmits amb l’Ajuntament de la ciutat per a la redefinició urbanística de la zona, incidint en la seva excepcionalitat com a muntanya amb un gran nombre de museus, opcions d’oci i d’esport. El Museu Nacional d’Art de Catalunya serà emblema del complex. També formarà part de l’entitat Caixa Forum Barcelona, centre social i cultural de l’obra social de La Caixa, que des de la seva inauguració en 2002, ha rebut més de vuit milions de visitants, consolidant-se com un referent en el camp de l’art i la cultura al peu de Montjuïc. L’altra entitat signatària, Fira de Barcelona, té en aquesta àrea diversos palaus que seran ara redefinits, com el d’Alfons XIII i el de Victòria Eugènia, situats al costat de la Font Màgica. Però parlem una mica de la muntanya: es va formar a conseqüència dels sediments que transportaven des de Collserola torrents i rambles. La van explotar en forma de pedreres des dels ibers fins als romans, i es van construir amb la seva pedra multitud d’edificis. Són part d’ells la Catedral, el Saló del Tinell, les esglésies del Pi i Santa Maria del Mar, l’Hospital de Sant Pau, Correus, Duanes, la Universitat, el Palau de la Generalitat, la Sagrada Família i fins i tot parts de l’Eixample. Amb la seva pedra també es feien les anomenades “moles catalanes”, molt apreciades a tot el món per ser millors fins i tot que les de granit. Fins i tot els escultors han valorat aquesta pedra barcelonina per a les seves obres.

Article relacionat: Quins museus són gratis a Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via VisualHunt

A Montjuïc es van construir poblats ibers, els laietans, i després es forma en el pla la Barcino del Tàber (monticle situat al Barri Gòtic), abandonant-se gradualment la muntanya. Es va utilitzar després com a necròpoli jueva, la qual cosa probablement va donar origen al seu nom. Un farell o talaia medieval destinat a advertir als navilis va ser la primera construcció que va ocupar el cim. En 1640 es va fortificar per vegada primera, i va anar en 1753 quan l’enginyer militar Juan Martin Zemereño va fer derruir l’antic fortí i va acabar a la fi de 1779 de donar forma al conjunt, quedant el castell amb el seu aspecte definitiu. Aquest castell, que durant molt temps va ser ocupat pel poder central per a control de Barcelona, va ser cedit a la ciutat com a Museu Militar el 6 de maig de 1960. L’Exposició Internacional de 1929 va impulsar profundament l’ús ciutadà de la muntanya. Després s’hi fan jardins, el Parc d’Atraccions, museus i el Poble Espanyol, Fira de Barcelona i la Fundació Miró.  Per finalitzar, amb motiu de les Olimpíades de 1992 es crea l’Anell Olímpic, escales mecàniques i altres connexions viàries. Disposa també d’un telefèric, un jardí botànic i un cementiri. El vessant sud, que va estar ocupat per barraques, s’ha urbanitzat recentment. I amb tot això s’ha incrementat la relació estreta entre Barcelona i Montjuïc, que ara culmina amb l’actual projecte Montjuïc, Muntanya dels Museus.

Què et sembla Montjuïc i els seus museus? Ja els has visitat tots?

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari