blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Cuina espanyola i catalana

Preparar pa amb tomàquet

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Estibaliz

Si li preguntes a un català quin és l’aliment o plat més típic de la seva gastronomia, el primer que li vindrà al cap, sense cap mena de dubte, és el pa amb tomàquet (també anomenat pa amb tomata, pa amb tomaca, pa sucat amb tomata o pa amb oli mallorquí, segons els diferents dialectes de la nostra llengua). Es tracta d’una recepta molt fàcil de preparar, a base de pa al qual se li refrega un tomàquet cru i madur especial per a que la llesca quedi ben untada i vermelleta. Des de ShBarcelona us volem explicar tots els detalls sobre com preparar pa amb tomàquet. T’hi apuntes?

Article relacionat: Menjar típic català

Orígens i evolució del pà amb tomàquet

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: Joanbrebo via VisualHunt

La major part de les fonts asseguren que el pa amb tomàquet està inspirat en el pa amb oli, una preparació present a la cuina mediterrània des de l’Antiga Grècia. Al segle XVII va aparèixer el panbolibo (pa amb oli) a un receptari de Jaume Oliver, però no va ser fins l’arribada del tomàquet des d’Amèrica al segle XVIII que es va popularitzar el consum d’aquest producte deliciós. L’any 1884 va aparèixer la primera referència escrita de la recepta del pa amb tomàquet, situant els seus orígens a les típiques cases de pagès catalanes, en les quals es solia refregar el tomàquet al pa ressec de dies enrere i amanir-lo amb un raig d’oli i una miqueta de sal. Altres fonts asseguren que la recepta de pa amb tomàquet realment la van implantar els treballadors murcians que van venir a treballar a la construcció del metro de Barcelona als anys 20. Es diu que aquests plantaven tomaqueres al llarg de les vies i que a l’hora d’esmorzar, untaven el pa sec amb els tomàquets per a estovar-lo i poder menjar-se’l. Tot i així, les referències anteriors desmenteixen que sigui una idea original procedent del sud de la Península. Siguin quins siguin els seus orígens, com diu Manuel Vázquez Montalbán al seu llibre “El premio” (1996), el pa amb tomàquet “materialitza la trobada entre la cultura del blat europea, la del tomàquet americà, l’oli d’oliva mediterrani i la sal de la terra que consagrà la cultura cristiana”. Es podria considerar, per tant, que la recepta de pa amb tomàquet és la unió d’aliments de vàries cultures que ha estat adoptada pels catalans, els quals l’han convertida en una senya d’identitat.

Article relacionat: 7 llocs de moda per fer l’aperitiu

Preparació de pa amb tomàquet

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: clarapeix via VisualHunt

A la resta d’Espanya, així com en altres països europeus, normalment es consumeix el pa amb tomàquet com una llesca de pa en la que s’hi estén una barreja triturada de tomàquet, oli i sal (algunes vegades també se li afegeix all), però el plat original no és exactament així. Per a menjar un autèntic pa amb tomàquet català, primer hem de triar correctament els productes que farem servir: un tomàquet d’untar madur, una llesca de pa de mida generosa (molt millor si és pa de pagès o pa rústic torrat), oli d’oliva i una mica de sal o all per qui en vulgui. Després es talla el tomàquet per la meitat sense treure-li la pell, s’agafa una de les dues meitats, s’encara cap al pa i s’estén pressionant amb força el contingut del tomàquet per la llesca fins que aquesta quedi completament vermella. Es pot repetir el procés per les dues cares del pa si és de pagès. No et preocupis si queden llavors o trossos de tomàquet, això encara li dóna més gust. Després, es pot passar un all per les vores o per la molla del pa. Finalment, s’hi ha de posar un raig d’oli i una mica de sal per damunt la molla untada amb tomàquet i… a menjar! Ja tenim un entrepà de luxe o l’acompanyament perfecte per a un plat d’embotits com botifarres, fuet, pernil, formatges, anxoves (o qualsevol altre peix adobat), així com verdures rostides a la graella, com ara l’escalivada.

*Imatge destacada de: Carolum Art via VisualHunt

Coneixes més detalls sobre la història o preparació del pa amb tomàquet?

Sobre l'autor

Estibaliz

Estibaliz és una illenca resident a Barcelona. Mestra en educació infantil i primària, especialista en llengua estrangera.

Deixar un comentari