blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
El que convé saber

Què és un pixapins?

Excursionista passejant per la natura
Escrit per Estibaliz

És probable que algun lector hagi sentit alguna vegada a un català de soca-rel, dels de barretina i vi en porró, anomenar despectivament “pixapins” a una persona de ciutat arribada al seu poble per recollir bolets o passejar pel bosc.

Però què és un pixapins? “Pixapins” és un terme que els catalans que viuen en pobles mitjans i petits utilitzen per referir-se als barcelonins i altres habitants de les ciutats amb cert desdeny.

El significat literal de la paraula es refereix a una persona a la qual se li ocorre orinar o defecar en un pi durant un passeig al bosc perquè, al ser de ciutat, no ha pensat a fer les seves necessitats abans de sortir de passeig.

En aquest article de ShBarcelona volem contar-vos una miqueta més sobre què és un pixapins i altres històries.

Article relacionat: Turisme rural a Catalunya

Els “pixapins” de Catalunya

Excursionistes a un mirador al bosc

Imatge via Pixabay

Els “pixapins” acostumen a ser de Barcelona o de les ciutats i pobles que l’envolten, com l’Hospitalet, Santa Coloma o Badalona. En aquestes ciutats i pobles les característiques de molts dels seus habitants difereixen en alguns aspectes de les de la resta de catalans.

No és únicament una qüestió de familiaritat amb els pins i els bolets, que també, sinó que les diferències inclouen temes espinosos com la llengua, la cultura, el sentiment de pertinença i l’opció política.

Segons l’entrada de la Viquipèdia dedicada als malnoms que tenen els habitants de Barcelona, aquest malnom en concret es va originar durant els anys seixanta, quan els barcelonins es dirigien en massa a Cadaqués, Begur i altres indrets de la Costa Brava i col·lapsaven les carreteres amb seus cotxes.

A causa de que podien estar parats durant hores i les carreteres discorrien entre boscos de pins, els voluntariosos urbanites no tenien una altra manera d’alleujar la seva bufeta que orinant sota aquests arbres.

 I aquesta no és l’única paraula “bonica” que reben els barcelonins en les seves excursions al camp. És també habitual sentir la paraula “camacu“, que per deformació significaria “que bonic”. L’origen és l’habitual ús d’aquesta expressió quan un barceloní expressa la seva admiració per algun objecte o paisatge que a l’habitant del camp li sembla d’allò més quotidià, com pot ser una muntanya, un pi o un pont sobre el riu Llobregat.

Article relacionat: Com som els catalans?

La Senyera, bandera de Catalunya

Imatge via Pixabay

Tot i que molts “pixapins” són també “xarnegos” o fills de “xarnegos”, no s’han de confondre: el “pixapins” és un excursionista de cap de setmana, que es mou pel territori intentant mimetitzar-se amb l’entorn i amb els paisans del lloc, però que en el seu intent per semblar autèntic pot acabar confonent un roure amb una alzina o amb un coscoll, rebent aquest malnom català.

El “xarnego”, en canvi, és un espanyol que ha emigrat a Catalunya i que, amb més o menys fortuna, ha intentat integrar-se en la societat d’acollida, però al que se li nota, ja sigui per la seva manera de pensar o per la seva manera de parlar, que se sent més espanyol que català.

Sobre el conflicte entre “xarnegos” i catalans d’origen s’han escrit algunes de les obres més importants de la literatura espanyola del segle XX, com “Últimas tardes con Teresa” de Juan Marsé, o pel·lícules com “La piel quemada” de José María Forn.

Si t’agradaria comentar alguna cosa més sobre aquestes qüestions, deixa’ns el teu comentari!

Què és un pixapins?
5 (100%) 3 vote[s]

Sobre l'autor

Estibaliz

Estibaliz és una illenca resident a Barcelona. Mestra en educació infantil i primària, especialista en llengua estrangera.

Deixar un comentari