blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
El que convé saber

Quin vent bufa?

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

Per saber quin vent bufa, es fa ús de la Rosa dels Vents. Es tracta d’un cercle que ens indica els rumbs en què es divideix l’horitzó al nostre al voltant. Ve dibuixat en les brúixoles de tots els vaixells, i que és un gran ajut per a la navegació. En aquest article de ShBarcelona volem descubrir-te l’orígen i la manera de funcionar d’aquest interessant cercle que ens indica els rumbs dels vents que bufena l’aire.

Article relacionat: Sistemes de protecció solar per a les terrasses

Orígen i funcionament de la Rosa dels Vents

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

S’atribueix la seva creació a en Raimon Llull, i la que en diem del Mediterrani, a jutjar per les coordenades que es desprenen de la seva estructura, té el punt d’origen a Creta. Les divisions es varen fer primer seguint els quatre punts cardinals, i posteriorment cadascuna en vuit més, a base de bisectrius. La Rosa dels Vents ens indica trenta-dues porcions de l’horitzó, que són a la mateixa hora, una adreça. Els vents es diferencien segons la seva procedecia, i normalment porten el nom d’aquesta adreça des de la qual bufen, per exemple, el vent del sud-oest.

Però a més també tenen el seu nom propi, i a Catalunya, segons el Meteo.cat els noms que s’apliquen als vents són els següents: al vent del nord o boreal se l’anomena tramuntana, o vent de port. Se’l considera responsable del seny i de la rauxa. Del vent del nord-est se’n diu gregal. Al vent de l’est o vent humit, l’anomenem de llevant, i té els seu origen als més forts cops de mar a les costes catalanes. Respecte al vent del sud-est o vent saharià, se’l coneix com a xaloc, fill del Ghibli del desert. Al vent del sud se li diu migjorn. Per altra banda, al vent del sud-oest o polsegós se’l va d0tar del nom de garbí, procedent de l’àrab “garb”, que significa oest, tot i que també se’l coneix com llebeig o embat a Mallorca. El vent de l’oest: és el vent de ponent, que juntament amb el de llevant eren els vents del comerç, ja que permetien la navegació a vela per l’Atlàntic i el Pacífic. Per últim, al vent del nord-oest se l’anomena mestral, seré, i també cerç, quan baixa per la vall de l’Ebre.

Article relacionat: Què fer a Barcelona al setembre

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

Així, amb aquesta nomenclatura el saber popular ens aporta la següent dita: “Plovent estava el xaloc i a dins el migjorn tronava, el llebeig el cerç inflava, el ponent el pitjorava, el mestral l’arrabassava a punt de toc i retoc; el gregal va guanyar el joc i el llevant amollava aigua amb un carabassot”.Ara ja coneixeu tots els vents i els seus noms que es poden trobar al cercle de la Rosa dels Vents, un dels invents més populars de la història, i molt utilitzar fins i tot a dia d’avui.

Ens saps més sobre la Rosa dels Vents? Comparteix els teus coneixements amb nosaltres als comentaris!

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari