blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Cuina espanyola i catalana

Curiositats de la gastronomia catalana

Pa amb oli, tomàquet, formatge i romaní
Escrit per Xavi Maldonado

La gastronomia catalana és una de les més populars a Espanya i, per descomptat, arreu del món. La venerada dieta mediterrània es representa en el seu conjunt en el menjar típic català, una de les més saboroses i que combina elements de la terra i el mar. Si estàs de visita, gaudeixes d’un allotjament turístic, i vols conèixer més profundament la gastronomia catalana, no et pots perdre aquest article de ShBarcelona, on et parlarem de les curiositats de la gastronomia d’aquesta comunitat autònoma.

Article relacionat: Plats típics de la cuina catalana

Descobreix la gastronomia catalana

Pernil extremeny i pa amb tomàquet

Professional tallant pernil ibèric

Imatge via Pixabay

Hi existeix un binomi que és realment deliciós, i que vincula Extremadura i Catalunya. Es coneix de sobres que una de les aportacions més típiques de la cultura gastronòmica catalana és el deliciós pa amb tomàquet (tomàquet madur refregat sobre un bon pa) i el pernil. Es diu que, un dels pernils més excel·lents d’Espanya és el pernil extremeny. Tant és així que a Extremadura, almenys en bona part de la província de Badajoz, si algú es dirigeix a un bar a esmorzar, sap que una de les ofertes més típiques és «la catalana», que consisteix en pa amb tomàquet (recepta catalana), amb pernil (el deliciós extremeny). En aquest cas l’avantatge per als extremenys és que és més habitual que el pernil sigui ibèric.

Escudella i carn d’olla, plats d’hivern amb algunes varietats

Generalment, l’escudella i la carn d’olla es consideren més aviat un plat d’hivern, ja que es tracta principalment d’una sopa i de productes una mica calòrics, però durant molt de temps es menjava durant tot l’any, ja que a l’estiu permetia recuperar els nutrients que es perdien amb la suor. Alguns experts indiquen que al segle XIV es menjava sucant el pa al brou, una cosa que es va fer fins ben endinsat el segle XX i que fins i tot encara fan algunes persones grans.

També va ser costum afegir a les últimes cullerades una mica de vi i barrejar-ho tot, una cosa que es comparteix amb la gastronomia occitana. Per Sant Antoni Abat, as pobles urgellencs i andorrans, és tradicional fer calderades, és a dir, elaborar una gran escudella a la qual la gent del poble recorre per dur-se a casa en petites quantitats.

Article relacionat: Calçots, una delícia catalana

La meravellosa història de la crema catalana

Imatge d'una crema catalana a un restaurant

Imatge via Pixabay

La crema catalana és una de les postres més típiques de la gastronomia catalana. Existeixen molts dubtes sobre els seus orígens, tot i que es creu que la van inventar unes monges d’un convent català durant el Segle XVIII. Pel que sembla, havien de fer un dinar a un important bisbe i el flam que havien preparat encara no havia quallat, així que l’hi van servir sense quallar i li van afegir com a toc final el sucre cremat.

Tradicionalment es menjava els diumenges i festius acompanyant les coques, especialment el 19 de març amb motiu del Dia de Sant Josep, tot i que avui dia s’ha perdut aquesta tradició. Es fa referència a aquestes postres de manera reiterada en les obres de Josep Pla i del poeta Miquel Martí i Pol.

Coneixes altres curiositats de la gastronomia catalana?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari