Sortir a fer la compra diària a Barcelona resulta molt senzill, tota la ciutat és esquitxada de supermercats, grans superfícies i tot tipus de botigues que ofereixen el que ens cal per omplir el rebost sense amb prou feines allunyar-se de casa. Però entre ells destaquen uns quants llocs que des de fa molts anys (alguns més d’un segle), s’han guanyat un lloc de rellevància per la seva qualitat, singularitat i tradició. Per això, en aquest article de ShBarcelona, us descobrim dos d’aquests, la Boqueria i Colmado Quílez, mercat emblemàtic i local d’aliments històric de la Ciutat Comtal.
Article relacionat: Fruita barata als mercats de Barcelona
Mercats emblemàtics de Barcelona
Obligat és començar aquesta gira al Mercat de Sant Josep, més conegut com La Boqueria, a La Rambla. El nom li ve de què en els seus inicis les taules de carn i altres productes es col·locaven extramurs de la ciutat, al pla de la Boqueria, on es guardaven les cabres (del mascle de la cabra se’n diu boc). Malgrat que l’origen és confús, sembla segur que va néixer com a mercat ambulant a la Rambla, les primeres dades documentades són del 1217. Se li va incorporar el pes i venda de la verema, i posteriorment el pes de la palla fou tret de la Plaça Nova per ser instal·lat a la part alta de la Rambla, i després traslladat a les proximitats del portal de la Boqueria. Actualment és un mercat municipal, i a més de ser un lloc on comprar tot tipus de productes frescos, és una atracció turística de primer ordre. Més de 300 parades ofereixen productes locals i exòtics, tant a particulars com als restaurants de la ciutat especialitzats en cuina de mercat. Sobre La Boqueria han escrit els millors cronistes de la ciutat i grans autors del món. No es pot afegir molt més al que ells ens han llegat, i és imperdonable visitar la ciutat i no fer-ho a aquest temple d’història, que emulant a Émile Zola, bé podríem definir com “el ventre de Barcelona”. Especial és l’experiència d’acudir a primeríssima hora, i veure obrir-se els forrellats de les parades i als comerciants col·locar les mercaderies en exposició, sentir l’olor les carns i peixos que transporten des de les neveres als taulells, i participar de l’aldarull que abarrota els seus carrers. Aquests es diferencien segons situació: els més allunyats són més estrets i humils, mentre que el central, dit el rengle ample, acull les més prestigioses parades, i les seves parades de fruita fresca o seca són un autèntic espectacle.
Article relacionat: Restaurants bio a Barcelona
Què et semblen aquests dos establiments d’aliments històrics de Barcelona?
Bona tarde, tens raó Colmado Quílez es espectacular, val la pena donar una volta per allà. Molt bon article !!!!! Gràcies