blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
El que convé saber

Els sindicats a Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Xavi Maldonado

Molts cops tenim problemes laborals i no sabem a qui acudir. Ser estranger o no conèixer els recursos legals disponibles del país de residència, ens fa més vulnerables davant els abusos que es poden cometre a una empresa. Per aquest motiu és important conèixer quines eines estan a disposició de l’empleat per fer valer els nostres drets davant els nostres ocupadors. Hi ha molts sindicats a Espanya i aquests solen ser les figures que proporcionen assessorament legal als treballadors, els protegeixen enfront dels convenis relacionats amb la patronal i els diferents gremis, o en acomiadaments massius, com poden ser els ERO. Avui, et portem aquest article de ShBarcelona on us parlem dels sindicats a Barcelona.

Article relacionat: Grans empreses per fer pràctiques a Barcelona

Els sindicats, figures clau en les condicions laborals dels treballadors

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

La figura dels sindicats, està contemplada a la constitució com l’entitat que té la missió de protegir els drets dels treballadors. Hi ha molts de sindicats, depenent del gremi, i existeixen unes grans organitzacions de sindicats que cobreixen els interessos de diversos gremis en general. Solen tenir gran importància a l’hora de pactar els drets i els deures dels treballadors, envers el col·lectiu d’empresaris o ocupadors, i vetllen pels interessos d’aquests. Generalment el seu paper és especialment important quan hi ha canvis de govern o quan es modifiquen lleis relacionades amb les condicions laborals generals dels assalariats.

Els grans sindicats espanyols són dos; la UGT (Unió General de Treballadors), una organització vinculada ideològicament al Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), actualment al govern. L’altre gran sindicat és CCOO (Comissions Obreres), en un inici vinculat al Partit Comunista d’Espanya, ara ha flexibilitzat les seves ideologies i es desvincula de qualsevol postura ideològica definida. CCOO és el més gran de tots dos, en el que hi ha afiliacions i autoritat es refereix.

Existeixen altres sindicats importants a Espanya. Per exemple, en el cas dels professionals de l’ensenyament, el sindicat més representatiu és l’ANPE (Associació Nacional de Professionals de l’Ensenyament) o la STEs (Confederació de Sindicats de Treballadors de l’Ensenyament). Altres sindicats importants són la CNT (Confederació Nacional del Treball), el SIMAP (Sindicat de Metges d’Assistència Pública), SEPLA (Sindicat Espanyol de Pilots de Línies Aèries), CEP (Confederació Espanyola de Policia) o SUP (Sindicat Unificat de Policia) o la UNT (Unió Nacional de Treballadors). Depenent del teu gremi o les teves condicions laborals, pots posar-te en contacte amb uns o altres en cas de necessitar orientació o assessorament.

Article relacionat: Aplicacions mòbils per trobar feina

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via Pixabay

Generalment el més habitual és afiliar-te al sindicat per poder gaudir dels avantatges que proporciona als seus afiliats. Això implica pagar una quota mensual que donarà lloc a un advocat gratuït en cas d’arribar un conflicte i a l’assessorament que necessitis durant el teu període d’afiliació. A més, totes les empreses a partir d’un nombre determinat de personal tenen l’obligació de disposar d’un departament de sindicats al qual tot treballador d’aquesta empresa pot recórrer en cas d’haver-hi un conflicte. En aquest cas, el servei és completament gratuït i no requereix afiliació, si bé alguns avantatges de l’afiliat no estan disponibles per als treballadors que no paguen la quota mensual.

I tu, estàs afiliat a algun sindicat? T’han ajudat en els teus conflictes laborals? Quina opinió en tens al respecte?

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari