blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Esdeveniments

Festes Majors de Gràcia 2019

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Xavi Maldonado

Les festes majors de Gràcia són un dels esdeveniments més esperats i seguits de la ciutat, i que tenen lloc a l’agost a la Ciutat Comtal. Aquest esdeveniment, que sol celebrar-se durant la segona quinzena del mes, congrega a milers de persones, ja siguin veïns, habitants de la ciutat i turistes o forasters que volen gaudir d’una de les festes majors més originals que se celebren a la capital catalana. Avui, en aquest article de ShBarcelona volem parlar-vos de les festes de Gràcia, un dels barris més populars de la Ciutat Comtal.

Article relacionat: Història de les festes de Gràcia

Les Festes de Gràcia 2019

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: ernest figueras via VisualHunt

La Festa Major de Gràcia es remunta com a mínim l’any 1817, quan a llibre de “Muralles Allà” de l’historiador Francesc Curet apareix una cita que parla de la primera celebració ocorreguda a Gràcia el dia 15 d’agost de 1817. La celebració consistia a fer una processó festiva per la tornada de la imatge de la Mare de Déu de la Masia de Can Trilla, que es trobava amagada per evitar la seva possible destrucció durant la Guerra de la Independència Francesa, al Convent de Jesús, d’on procedia. Quan la imatge es va retornar al seu altar, els vilatans ho van celebrar amb balls i berenars populars i es va decidir fer una festa anual cada 15 d’agost. Des de llavors, podem veure durant aquestes dates les activitats que tenen lloc per celebrar aquest fet. La consolidació de la festa es va fer evident quan, l’any 1997, la Generalitat de Catalunya cataloga la Festa Major de Gràcia com a festa patrimonial, concedint el distintiu de Festa Tradicional d’Interès Nacional. A partir d’aquest moment la popularitat d’aquesta celebració no ha fet més que augmentar, i any rere any són més i més persones les que s’animen a participar-hi, convertint-se en una de les festes majors més importants de la Comunitat Autònoma catalana.

Article relacionat: Calendari de festius 2019 

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: Joanbrebo via VisualHunt

L’actual edició de les festes majors de Gràcia tindrà lloc del 15 al 21 d’agost de 2019. Una de les característiques més interessants de les festes majors d’aquest popular barri de Barcelona és que algunes associacions de veïns del barri s’organitzen per decorar cada any el carrer al qual pertanyen amb elements cada vegada més sofisticats, sempre amb productes reciclats i que s’han convertit, en alguns casos, en veritables obres d’art. El treball dels veïns, que té lloc al llarg de tot l’any per poder estar a punt en aquestes dates, té una gran rellevància en l’àmbit artístic, creatiu i associatiu. A més d’aquest element diferenciador, les festes de Gràcia comencen amb un pregó anual que realitza alguna persona rellevant en l’àmbit social, cultural o polític. Al llarg dels dies es realitzen diversos concerts a diferents espais habilitats, se celebra una festa de l’escuma per als més petits per tal de sufocar una mica la calor estival, es realitzen cercaviles, correfocs, una diada castellera, botifarrades i menjars populars, cinema a la fresca i espectacles infantils.

 

Ja has visitat les Festes Majors de Gràcia? Què t’han semblat?

 

 

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari