blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Descobrir

Intimitats, la roba interior del segle XIX al XXI

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Mercedes

Una de les peces de roba més utilitzada i aclamades és la roba interior. Aquestes peces de roba tenen la missió de proporcionar-nos confort i sentir-nos bé. A Badalona, al museu, s’hi celebra una exposició relacionada amb la història de la roba interior en el passat, concretament entre els segles XIX i XXI, on podrem veure l’evolució d’aquesta roba íntima amb el pas dels temps. Es tracta d’una exposició molt interessant, i des de ShBarcelona, us volem parlar sobre aquesta exposició, Intimitats, la roba interior del segle XIX al XXI.

Article relacionat: Roba a pes a Barcelona

Exposició Intimitats al museu de Badalona

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: Thad Zajdowicz via VisualHunt

Harold Nathan Braunhut fou un geni del capitalisme. Va tenir dues patents que van esdevenir els majors hits de l’edat d’or de la venda per correu als EUA: els “Sea Monkeys” o artemia salina, i les ulleres de rajos X. La publicitat d’aquesta última estafa, potser inspirada en l’escena de la festa de “L’Home amb rajos X als ulls”, prometia visió a través de la pell i de la roba, buscant l’erotisme. Sota la pell, ossos. Sota la roba (de noies, per descomptat), roba interior. Tot un èxit, no en va s’anunciaven en còmics per a menors. Al Museu de Badalona, fins al 14 de juny ens presenten l’exposició “Intimitats. La roba interior del segle XIX al XXI”, en la qual ens parlen d’una evolució brutal de la mentalitat social respecte al cos i el paper de la dona, segons Núria Sadurní, responsable de la mostra. L’exposició està dividida en sis períodes. El primer d’ells va de 1800 a 1880. Les ulleres de Braunhut haurien permès veure enagos, mirinyacs, cotilles i una pròtesi anomenada en francès “faux cul”, l’efecte Kim Kardashian de l’època. L’objectiu final era obtenir una figura en forma de rellotge de sorra sobre la qual penjar robes espectaculars que expressessin la riquesa del marit. Clar que això era pel que fa a les quatre burgeses que hi havia, la resta de dones es conformaven amb peces que tapessin les seves vergonyes, alhora que abriguessin.

Article relacionat: On trobar les millors rebaixes a Barcelona

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge via VisualHunt

Quan es va anar desenvolupant la societat de consum, la burgesia va començar a vendre-li a les treballadores aquest artefacte de tortura que provocava desmais, fissures de costelles i fins i tot lesions d’òrgans interns. Però la moda és la moda, i quan durant la primera guerra mundial EUA va fer una crida a les dones perquè lliuressin les seves cotilles per recuperar l’acer de les balenes i utilitzar-ho per a la construcció de bucs de guerra, en van recollir 28.000 tones! Podrem conèixer fites que van marcar història: en 1914 Mary Phelps Jacob crea el sostenidor. En 1940 la marca americana Du Pont llança les mitjanes de niló, i ven quatre milions de parells en quatre dies. Les “pin ups” posen de moda en la dècada dels 50 els atòmics “bullet bras”… Així anem recorrent aquesta història de la roba interior fins a arribar al període 1990 – 2015, titulada “la Intimitat exhibida”: noiets i noietes amb els pantalons per sota de les natges per a lluir la seva roba interior, tangues vermells per a la Nit de cap d’any. En els nostres temps aquelles ulleres tan originals ja no tindrien sentit.

*Imatge destacada de: cabrera.photo via VisualHunt

Ja has visitat aquesta exposició? T’ha semblat interessant?

Sobre l'autor

Mercedes

Mercedes és escriptora, community manager i experta en SEO.

Deixar un comentari