blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
El que convé saber

Quina és la decoració típica de Catalunya?

Pisos de lloguer a Barcelona
Escrit per Xavi Maldonado

Catalunya és un referent en disseny i interiorisme i les reformes que es realitzen en els habitatges de la Ciutat Comtal solen ser modernes, versàtils i de qualitat. El color blanc és normalment el protagonista, sempre agradable, aportant lluminositat, amplitud i una major sensació de neteja, tant en parets com en el mobiliari. Però, alguns de vosaltres us preguntareu… hi ha un tipus de decoració típica de Catalunya? La veritat és que no és possible definir un únic estil decoratiu relacionat amb la comunitat autònoma catalana, però sí que us podem donar algunes pinzellades. Avui, en aquest article de ShBarcelona us parlem de la decoració típica catalana.

Article relacionat: Botigues de decoració assequibles a Barcelona

Descobreix la decoració més autòctona a Catalunya

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: lucasfoxbcn via VisualHunt

És complicat trobar una decoració característica d’una localitat en concret, però la veritat és que hi ha algunes característiques relacionades amb l’interiorisme que són senyal d’identitat d’una regió o una comunitat. En el cas de Catalunya, la veritat és que una de les característiques d’estil té a veure amb les masies catalanes, els casalots situats generalment en ambients rurals que reuneixen una sèrie d’elements arquitectònics molt interessants. Els primers són els sòls, generalment fabricats amb fang cuit o, com també se li coneix, tova catalana. Es tracta d’un sòl característic que aporta frescor a l’estiu i és acollidor a l’hivern, amb un aire rural i campestre i que, malgrat la seva senzillesa, disposa d’una bellesa atemporal. Sol combinar-se amb grans catifes, generalment amb motius ètnics o de materials i fibres naturals com el bambú, l’espart o el jute. El mobiliari sol ser de fusta massissa, en colors foscos i naturals, els tèxtils, per la seva banda, solen ser també de teles naturals com el lli o el cotó, en colors neutres. Els sostres, generalment de volta catalana, característics de l’arquitectura regional, imprimeixen a l’espai un aire rural però alhora elegant i senyorial, amb molt d’encant.

Article relacionat: Consells per a decorar el balcó

Pisos de lloguer a Barcelona

Imatge de: kahwailin via VisualHunt

D’altra banda tenim l’estil modernista, que ha imprès unes característiques especials a moltes reformes actuals que s’inspiren en alguns dels seus ítems en la barreja d’estils. Els aspectes més destacats d’aquest estil són els sòls de mosaic, sòls artesanals que disposen de diferents dibuixos i que li donen un aire característic. En l’actualitat els sòls de mosaic han evolucionat en nous materials, tot i que hi ha empreses que es dediquen a la restauració i manteniment dels antics, presents en centenars d’edificis de finals del segle XIX i principis del XX, sobretot a la Ciutat Comtal. A més d’aquests elements, els vitralls de colors en les portes i finestres també són un altre element decoratiu característic del modernisme que perdura en molts immobles, sobretot a les zones senyorials, especialment a l’Eixample barceloní. En definitiva, l’estil modernista és un estil elegant i distingit, destinat a decorar les llars de l’elit barcelonina i la burgesia catalana de l’època. Com veus, tot i no existir una decoració catalana pròpiament dita, sí que és cert que hi ha estils característics de l’interiorisme català.

*Imatge destacada de: J.Salmoral via VisualHunt

Coneixes altres aspectes típics de la decoració típica catalana?

Generic

Sobre l'autor

Xavi Maldonado

Deixar un comentari