blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Allotjar-se a Barcelona

Quines són les normes per a utilitzar la terrassa comunitària del meu edifici?

Pisos de lloguer a Barcelona

En les comunitats de veïns on existeixen patis o terrasses comunitàries és important marcar qui té dret al seu ús. Les normes de la terrassa comunitària han de quedar ben clares des del primer dia de signatura del contracte.

Vius en un edifici amb aquesta mena d’espais d’ús comú? En aquest cas, t’interessa aquest article de ShBarcelona.

Tant si es tracta d’una compra com del lloguer d’un pis a Barcelona, aquí t’explicarem com estan regulades aquestes zones de l’edifici o per exemple, o com saber si la teva terrassa és privativa o comunitària.

  • Pisos de lloguer a Barcelona

 

Diferències entre les terrasses comunitàries i privatives

El primer que cal saber és que existeixen aquests dos tipus de terrassa: comunitària i privativa. L’única pregunta que s’ha de contestar és: qui utilitza aquest espai? Cnoada tipus comporta unes responsabilitats diferents. Vius en un àtic amb terrassa? T’interessa encara més!

Pisos de lloguer a Barcelona

Foto via Pexels

Coneix els nostres pisos amb terrassa a Barcelona

Terrassa d’ús comunitari

Les terrasses d’ús comunitari són aquelles que tots els usuaris poden utilitzar, sempre que així ho indiquin les normes de la comunitat de veïns. La Junta de Propietaris haurà de regular l’horari i les activitats que es permeten fer a la terrassa.

Terrassa comunitària d’ús privatiu

També existeixen edificis que tenen accés diversos pisos a la mateixa terrassa. Per exemple, si en una escala hi ha 2 àtics, tots els ocupants d’aquests habitatges poden tenir la clau del terrat. Si el teu pis té una terrassa d’ús privatiu estàs de sort. Ja que gaudeixes d’un espai de l’edifici al qual només tens accés tu.

Això sí, aquest accés privatiu dels qui viuen en l’àtic a la terrassa ha de comptar amb l’aval de la Comunitat de veïns.

📌 Les terrasses comunitàries d’ús privatiu solen estar indicades en els contractes de lloguer o de compra dels pisos

Com saber si una terrassa és d’ús privatiu o comunitari?

Si has arribat fins aquí, és que segurament pots gaudir d’una terrassa o bé vols mudar-te a un pis amb terrassa a Barcelona.

Si és qualsevol d’aquests dos casos i vols saber si la teva terrassa és d’ús privatiu o comunitari, has d’acudir al Títol Constitutiu de la Comunitat. En aquest article de les principals normes de convivència de la comunitat de veïns trobaràs més informació.

normes de la terrassa comunitària

Foto via Freepik

Coneix ShBarcelona

La llei i les normes que regulen les terrasses comunitàries

Existeixen dues normes que regulen l’ús de les terrasses comunitàries. D’una banda està la Llei de Propietat Horitzontal i per un altre els articles 394 del Codi Civil.

Què diu la Llei de Propietat Horitzontal?

Article 7.1

El propietari de cada pis o local podrà modificar els elements arquitectònics, instal·lacions o serveis d’aquell quan no menyscabi o alteri la seguretat de l’edifici, la seva estructura general, la seva configuració o estat exteriors, o perjudiqui els drets d’un altre propietari, havent de donar compte de tals obres prèviament a qui representi a la comunitat. 

I el Codi Civil?

Article 394:

Cada partícip podrà servir-se de les coses comunes, sempre que disposi d’elles conforme al seu destí i de manera que no perjudiqui l’interès de la comunitat, ni impedeixi als copartícips utilitzar-les segons el seu dret.

Resumint, a la terrassa comunitària pots fer diverses activitats sempre que no danyi a l’edifici, la Comunitat estigui avisada prèviament i es permeti l’ús de la terrassa a la resta de veïns.

Així que, el més recomanable és consultar amb la Comunitat quina es permet fer i què no en els espais comuns, inclosa la terrassa.

Pisos de lloguer a Barcelona

Foto via Freepik

Article recomanat: Llei d’Arrendaments Urbans (LAU)

Algunes preguntes habituals sobre les terrasses comunitàries

Ara repassarem algunes dels dubtes més habituals sobre les terrasses comunes tant privatives com d’ús obert.

Puc posar una tanca a la meva terrassa comunitària privativa?

Com diu la Llei de la Propietat Horitzontal:

 “El propietari de cada pis o local podrà modificar els elements arquitectònics…havent de donar compte de tals obres prèviament a qui representi a la comunitat.”

Així que, hauries de comentar amb la Comunitat si és possible aquesta separació, ja que en si és una modificació d’un dels elements arquitectònics de l’edifici.

Puc penjar la roba en el terrat comunitari?

Penjar la roba per a assecar al sol és un clàssic a les terrasses. No existeix una prohibició legal, però has de consultar les normes de la terrassa comunitària de la Comunitat.

Si llogues un pis on no hi ha espai per estendre la roba, has de consultar al propietari si tens accés al terrat per a penjar la teva bugada.

Pisos de lloguer a Barcelona

Foto via Pexels

Puc muntar una festa a la terrassa comunitària?

Si tens accés pots muntar una reunió. Ara bé, has de comprovar aquestes dues normatives:

  • Estatuts de la Comunitat on s’acceptin aquest tipus d’esdeveniments, també pots consultar amb el president/a
  • Norma municipal sobre sorolls o horaris per a evitar problemes

Si no uso la terrassa comunitària haig de pagar les seves reparacions?

Tota la Comunitat ha de fer-se càrrec de les despeses d’una terrassa. Al cap i a la fi, encara que sigui d’ús privatiu, una terrassa és un element comú dels edificis. És a dir, no sols el propietari o inquilí del pis de la terrassa d’ús privativa haurà d’abonar la reparació.

Només existeix una excepció, que es demostri que l’ocupant de l’habitatge hagi danyat per mal ús o falta de conservació de la terrassa.

En conclusió, existeixen diverses normes de les terrasses comunitàries, el primer que has de consultar és el Títol Constitutiu de la Comunitat de Veïns. Saber què permet fer i que no es permet en el terrat.

Abans de res, has de confiar en professionals del sector immobiliari per a signar el teu contracte ja sigui de lloguer com de venda. Si confies en els serveis de ShBarcelona cada detall del contracte estarà baix control, per exemple, l’ús de la terrassa comunitària queda clar des del primer dia.

Article relacionat: Model de contracte de lloguer

Gaudeixes d’una terrassa comunitària? Has tingut problemes amb els teus veïns per això? Escriu la teva experiència en els comentaris!

Fonts:

Sobre l'autor

Mireia Garcia Sans

Deixar un comentari