La festa de Sant Jordi és una de les més boniques i romàntiques que se celebren a la Ciutat Comtal. Aquesta celebració és una mostra de la personalitat dels catalans, que solen aferrar-se a les seves tradicions, a la cultura popular catalana, i se senten orgullosos de la seva terra. La festa de Sant Jordi està basada en una bonica llegenda que parla de valentia, amor i honor. Avui, en aquest article de ShBarcelona us parlem de la celebració de Sant Jordi per a aquest 2019. Segur que quan sàpigues una mica més d’aquesta festa no te la voldràs perdre.
Article relacionat: Sant Jordi, tradició, roses i llibres
L’origen de la festivitat de Sant Jordi
El dia 23 d’abril se celebra a Barcelona, i a la resta de la comunitat autònoma, una de les festes més vistoses i reeixides del calendari anual. Tot i no ser un dia festiu, milers de barcelonins es passegen pels carrers d’una Barcelona en plena ebullició primaveral, que es tenyeix de vermell i de negre sobre blanc. Els carrers de gairebé totes les zones de la ciutat, però especialment les del centre, com el Passeig de Gràcia o la Rambla, s’omplen de casetes plenes de llibres i roses vermelles. La llegenda de Sant Jordi commemora la mort de Jordi de Capadòcia el 23 d’abril de l’any 303. La història es desenvolupa per les terres de Montblanc, on conta la llegenda que hi vivia un drac ferotge que tenia atemorida a tota la població de la zona. El voraç drac feia anys que anava devorant persones i ramats sencers de bestiar i tothom temia per les seves vides i la seva subsistència. Un dia el rei va decidir buscar una solució a aquest dilema, i per poder portar una vida normal havien d’evitar que el drac estigués famolenc i per això es va decidir que cada dia oferirien a la bèstia una víctima escollida a l’atzar i així la resta dels vilatans podrien viure tranquils, almenys aquell dia.
Article relacionat: Calendari de festius 2019
L’atzar va voler que la primera persona oferta en sacrifici fos la filla del mateix rei. La jove i bella princesa va entrar en pànic, però també tot el poble que l’estimava, i van demanar clemència al rei. Però aquest, fidel a les seves decisions, va acceptar el que l’atzar havia marcat i, molt al seu pesar, va enviar a la seva estimada filla cap a la cova del drac, perquè fos devorada per aquest. Però de sobte, muntat en un cavall blanc, va aparèixer un cavaller. El seu nom era Jordi i la seva comesa era salvar la princesa i tota la població de Montblanc del feroç drac. Va lluitar heroicament contra aquest i, finalment, va aconseguir travessar-lo amb la seva llarga llança. D’aquesta manera, el cavaller no només va vèncer al drac, alliberant a tota la població d’aquell horror, sinó que també va salvar a la princesa del seu sacrifici. El rei, agraït, li va oferir a la seva bella filla en matrimoni, però el cavaller no va voler acceptar aquest present i va agafar el seu cavall blanc i va marxar. Al cap d’uns dies, allà on el cavaller havia matat al drac va néixer un roser de flors vermelles, semblant a la sang del drac vençut. A partir d’aquesta història, els enamorats regalen una rosa vermella a la seva parella, tot i que també es poden regalar altres tipus de flors. D’altra banda, coincidint amb la mort de Miguel de Cervantes i William Shakespeare també un 23 d’abril, els carrers de Barcelona s’omplen de llibres i s’organitzen jornades de signatures dels millors autors que acaben de treure les seves obres. El mercat editorial, al seu torn, fa coincidir els estrenes dels llibres amb aquesta data.
Coneixies la llegenda de Sant Jordi? Que et sembla aquesta festivitat?