Llogar un pis a la Ciutat Comtal és, actualment, una mica més complicat que fa uns anys per l’inquilí i més senzill pel propietari. El motiu principal d’aquest canvi és l’auge dels pisos turístics, els elevats preus i la limitada oferta que no aconsegueix suplir l’àmplia demanda d’habitatge de lloguer, sobretot de llarga estada.

De tota manera, no et desanimis. Si estàs pensant a llogar un pis a Barcelona, és important que sàpigues quins requisits són necessaris i sol·licitats a l’hora de llogar un pis, per estar preparat. Avui, en aquest article de ShBarcelona us parlem d’això.

Article relacionat: Les zones de Barcelona amb els lloguers més baixos per viure

Què necessites per llogar un pis a la Ciutat Comtal

Si ets el futur inquilí…

 

Imatge via Pixabay

  • És molt important que comprovis l’estat de l’habitatge i el mobiliari, en cas que estigui moblat, abans d’entrar-hi a viure.
  • Amb l’objectiu d’evitar problemes, és important que verifiquis que qui et lloga l’habitatge és realment el propietari, que es pot conèixer dirigint-se al Registre de la Propietat. Si el llogues a través d’una agència, comprova que es tracti d’una empresa legal.
  • Recorda que el propietari és qui ha de garantir les condicions necessàries perquè l’habitatge sigui habitable al llarg de la durada del contracte.
  • L’arrendador no pot exigir el pagament anticipat de més d’una mensualitat.
  • Segons les noves normes, el contracte de lloguer de llarga durada tindrà una durada mínima de tres anys prorrogables.
  • Recorda que podràs recuperar la fiança quan acabi el contracte, sempre que no hi hagi desperfectes en l’habitatge. Si el propietari es nega a retornar-la, l’arrendatari té dret a exigir que li expliqui els motius i que els acrediti. En cas que l’habitatge estigui moblat, és recomanable que abans de deixar-la es comprovi, juntament amb el propietari, que tot està correcte, i signar un full de conformitat.
  • Abans d’entrar a viure, cal pagar la fiança.
  • Has de pagar la renda mensual, fins al final del contracte.
  • És obligatori tenir cura de l’habitatge i no fer activitats molestes, insalubres o il·legals.
  • Has de destinar l’habitatge llogat com a lloc per viure-hi, personal o familiar, i no a altres usos diferents dels pactats amb el propietari.
  • És la teva obligació fer-te càrrec de les despeses dels serveis (llum, aigua i gas), que s’han d’acreditar mitjançant els rebuts de pagament que et facilitarà el propietari.
  • Hauràs de, al seu torn, reparar els danys que hagis causat com inquilí durant la teva estada.
  • Si deixes el pis abans que finalitzi el contracte estipulat, hauràs de continuar pagant la renda fins que acabi el contracte.
  • Està prohibit subarrendar l’habitatge sense consentiment del propietari.

Article relacionat: On puc llogar un pis amb pàrquing a Barcelona

Si ets el propietari…

  • Imatge via Pixabay

    El propietari no pot augmentar la renda d’acord amb el que s’hagi especificat en el contracte durant la vigència del mateix. Un cop finalitzat, i si hi ha pròrroga, si pot pujar la quota mensual. També tens el dret d’elevar la renda per obres de millora fetes a l’habitatge un cop transcorreguts tres anys de durada del contracte, excepte quan les parts hagin pactat el contrari.

  • El propietari pot sol·licitar l’habitatge un cop transcorregut el primer any de contracte únicament sota aquestes premisses: Tenir necessitat de l’habitatge arrendat per destinar-la a habitatge permanent per a si mateix o per als seus familiars en primer grau de consanguinitat o per adopció, o bé per al seu cònjuge, en els supòsits de sentència ferma de separació, divorci o nul·litat matrimonial. En aquest cas, s’haurà de comunicar la decisió a l’inquilí amb, almenys, dos mesos d’antelació.
  • Si el llogater no compleix els acords establerts al contracte, el propietari tindrà dret a instar al seu compliment, o bé a rescindir el contracte amb indemnització per danys i perjudicis.
  • El propietari pot rescindir el contracte per impagament de l’arrendatari en cas que aquest subarrendi l’habitatge o faci obres sense el seu consentiment, per danys en l’habitatge o si l’arrendatari porta a terme activitats molestes, insalubres, nocives o perilloses en l’habitatge.
  • El propietari, per la seva banda, ha de fer les reparacions necessàries de caràcter urgent i, en cas de no fer-les, pagar-li el cost a l’arrendatari perquè ell ho gestioni.
  • El propietari està obligat a comunicar a l’inquilí la nova quota mensual, si escau, un mes abans que tingui lloc.

I tu, prefereixes llogar o comprar un immoble a Barcelona?

5 / 5 ( 3 votes )
Xavi Maldonado

Recent Posts

Què és la certificació Biosphere?

Indubtablement, la importància de la sostenibilitat s'ha tornat fonamental en tots els àmbits, i un…

5 dies ago

El que has de saber de la Fórmula 1 a Barcelona 2024

La Fórmula 1 arriba a Barcelona, aquest any la ciutat es prepara per a rebre…

2 setmanes ago

Incasòl: 10 “FAQS” d’inquilins i propietaris

Tant si ets propietari com inquilí, segurament alguna vegada t'has preguntat què és l'Incasòl? Sobretot…

3 setmanes ago

Guia ràpida sobre la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE)

La Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) emergeix com un pilar fonamental en la gestió i preservació de…

2 mesos ago

Hola Barcelona Travel Card: com funciona

Barcelona atreu a visitants de tot el món cada any, i explorar aquesta metròpolis pot…

2 mesos ago

La plaça Espanya de Barcelona, un passeig recomanable

La Plaça Espanya de Barcelona és un dels llocs més emblemàtics de la ciutat. Amb…

2 mesos ago